Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her vil russiske investorer ta imot fisk

Her i Barentsburg ser russiske investorer på muligheten for å bygge et fiskemottak. FOTO: Birger Amundsen

Her vil russiske investorer ta imot fisk

Myndighetene har fått hendene fulle etter at et russisk selskap vil bygge fiskemottakanlegg i Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.10.2013 kl 09:19

Arctic Resource Norge AS jobbet for litt over ett års tid med et mottaksanlegg for fiskeavfall i Lakselv i Porsanger. Nå ser selskapet på et nytt prosjekt og har gitt Sweco Norge i oppdrag å hjelpe til med planlegging av et fiskemottak for pelagisk fisk i den russiske gruvebyen på Svalbard.

– Ikke beste løsning

Daglig leder Alexander Anatolievich Sagaidak i Arctic Resource Norge bekrefter planene. Ifølge Sagaidak skal investorer i Moskva være klar til å gå inn dersom de lykkes. Han viser også til mulige medeiere i Barentsburg.

– Gruveindustri er kanskje ikke den beste løsningen for Barentsburg og det har vært en nedgang i befolkningen på Svalbard. Dette kan være et tilskudd, sier han og fortsetter:

– Foreløpig gjør vi et konsulentarbeid.

Selskapet oppgir investeringskostnadene på et så tidlig tidspunkt til mellom 40 og 60 millioner euro, avhengig av krav fra myndighetene, en mottakskapasitet på opptil 80.000 tonn i året og mellom 50 til 70 involverte i driften.

Papirarbeid

Russland er Norges største marked for sild, med en eksportverdi på 58 millioner kroner i september. Arctic Resource Norge er også opptatt av andre pelagiske arter, og det er i hovedsak det russiske markedet som er målet. Ideen er at fisket kan foregå mer effektivt. Sagaidak hevder at de allerede har vært i kontakt med norske og russiske fiskefartøy for å undersøke muligheten for levering på Svalbard.

Svalbardposten har fått opplyst at liknende virksomhet har vært tema også tidligere på Svalbard. Det har imidlertid aldri blitt noe av. Om tidshorisonten sier Sagaidak:

– Først må vi ta papirene. Det avhenger av mydighetene og mange spørsmål er åpne nå. Vi er i en prosess og det vil ta tid, hovedsakelig ett år med papirarbeid.

Det kan det bli mye av, for i dag foreligger det ifølge Polaravdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet ikke noe regelverk som regulerer mottak, produksjon og videre omsetning av fisk på Svalbard. Årsaken er at det ikke finnes slikt anlegg på øygruppen.

Vårgytende sild

Det kan imidlertid være grunnlag for mottak og produksjon, i hvert fall i begrenset omfang. Russland har store kvoter men få havner mot Barentshavet. I tillegg har varmere temperaturer de siste 10-15 årene ført til at flere bestander har vandret lenger nord og i sommer var makrellen her. Norsk, vårgytende sild (NVG-sild) fordeles i hovedsak mellom Norge, Russland, Island og Færøyene.

Ole Arve Misund, som var forskningsdirektør på Havforskningsinsituttet fra 2000 til 2012, mener det er fullt mulig å se for seg et slikt anlegg. Han er imidlertid overrasket over at det er snakk om pelagiske arter og ikke torsken, som nå har trukket langt nord.

Torsk

– Jeg stiller meg litt undrende til at det er behov for et fiskemottak her, ut fra at de pelagiske bestandene går litt tilbake. NVG sild minker og neste år er det en reduksjon på 40 prosent. Fangstene minker, men man kan jo tenke seg at det er mer strategiske hensyn. Og det høres mer naturlig ut at det er snakk om torsk, sier Misund som nå er administrerende direktør på Unis.

Alexander Sagaidak snakker imidlertid bare om sild og andre pelagiske arter.

– Dere vil dermed konkurrere med andre mottak om råstoffet?

– Jeg tror ikke det, det er langt til andre fiskefabrikker. Vi gir gode muligheter for norske, pelagiske fartøy.

- Ingen garanti

– Initiativet ligger hos tiltakshaver. Hvis de sender en søknad til oss, vil vi behandle den etter svalbardmiljøloven, sier Guri Tveito, miljøvernsjef hos Sysselmannen.

Detaljene i planene er lite kjent og Sysselmannen på Svalbard kan derfor ikke være konkret om hvilke paragrafer som vil gjelde ved en eventuell søknad om bygging og igangsetting av et fiskemottak.

I tillegg må området reguleres om til et slikt formål. I dag er det aktuelle området regulert til «industriformål/bergverk og annen arealbruk». Dermed må arealbruken avklares, og det er i så fall Trust Arktikugol som er planansvarlig i Barentsburg.

– Skal man bygge noe, så vil det måtte gjøres etter arealplanbestemmelsene i Barentsburg, framholder Tveito.

Arctic Resource Norge AS utelukker ikke at det kan gå et år før det blir en avgjørelse fra myndighetenes side.

– Det er vanskelig å si og avhenger av om vi får alt vi trenger og om det utløser en konsekvensutredning, som er en mer omfattende prosess, sier Guri Tveito om en eventuell tidshorisont.

Hun understreker også at en slik prosess heller ikke er en garanti for oppstart av virksomheten.

Nøkkelord

Faktaboks

›› Arctic Resource Norge

Eid av Alexander Sagidak (35%) og ZAO Arctic Resource (65%).

ZAO er en form for organisering på den russiske børsen, og er et lovlig lukket aksjeselskap med lave krav til egenkapital

Har interesser i Svolvær, Havøysund samt Lakselv.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!