Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her var det kaldest

Det har vært kalde dager, men flott utsikt fra tårnet til Svea lufthavn. Her fredag ettermiddag, der temperaturen snek seg under 33 kuldegrader. FOTO: Linda Bakken

Her var det kaldest

Det har vært kjølige dager på Svalbard i det siste. Kaldest har det vært i Svea.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.02.2013 kl 10:53

Sist uke gikk vi inn i en kald periode med temperaturer under 20 kuldegrader over store deler av øygruppa. I Longyearbyen har temperaturen ligget under normalen den siste uka, noe som er første gang på to år. Den laveste temperaturen ble målt sist torsdag til 23,9 kuldegrader.

Kulderekord

Det er derimot ingenting sammenlignet med gruvesamfunnet noen mil lenger sørøst. Svea kan notere iskalde 34,7 kuldegrader som sin rekord hittil i vinter.

Det er faktisk kaldest av samtlige målestasjoner på hele Svalbard. Ikke engang målestasjonene på Kongsøya og Kvitøya i nordøst slår Svea. En oversikt over minimumstemperaturene ser du i faktaboksen til høyre.

Fortsatt kaldt

Ved Svalbard lufthavn Longyear ser snittemperaturen for februar ut til å ende på 11 kuldegrader. Det er dobbelt så kaldt som februar i fjor, men samtidig 1,7 grader varmere enn februar 2011.

Fortsatt ventes det kaldt vær framover. Yr.no har en tendens til å varsle for lave temperaturer i Longyearbyen, derfor forholder vi oss til danske dmi.dk og storm.no, som varsler temperaturer mellom 15 og 20 kuldegrader den neste uka.

Nøkkelord

Se bildet større

Svea har registrert den laveste temperaturen på Svalbard hittil i vinter. Her er Svea-sola tilbake for fullt – Fra første solstråle på den gamle gruveåpningen 21. februar, har vi nå ekspandert til flere timer med strålende sol. Velkommen etter, Longyearbyen, skriver Linda Bakken i en epost. FOTO: Linda Bakken

Faktaboks

Kuldetoppen

Svea -34,7 ºC (24. feb)

Kongsøya -33,9 ºC (23. feb)

Kvitøya -33,3 ºC (21. feb)

Edgeøya -30,2 ºC (21. feb)

Adventdalen -27,5 ºC (24. feb)

Ny-Ålesund -24,8 ºC (21. feb)

Hopen -24,5 ºC (21. feb)

Karl XII-øya -24,4 ºC (21. feb)

Verlegenhuken -24,1 ºC (26. feb)

Longyearbyen -23,9 ºC (21. feb)

Hornsund -22,0 ºC (21. feb)

Sørkappøya -21,6 ºC (26. feb)

Akseløya -20,6 ºC (26. feb)

Bjørnøya -15,8 ºC (22. feb)

Kilde: Meteorologisk institutt

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede kabel

Alternativ til kull som energiforsyning.

Høringen pågår nå

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!