Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her startet brannen

Arnestedet: Oppe på hylla sto laderne som tok fyr. Varmen har vært intens. FOTO: Trond Olsen, Sysselmannen

Her startet brannen

En teknisk svikt i en lader var årsaken til brannen i Stormessa torsdag i forrige uke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.03.2016 kl 08:52

Det var i ett-tiden natt til torsdag i forrige uke at den automatiske brannvarslingen ble utløst. Ikke lenge etter var brannvesenet på plass med røykdykkere. Beboere ble evakuert og brannen slukket.

Pulverisert

Arnestedet ble raskt identifisert: Et elektrisk apparat som sto til lading på ei hylle inne på et lager, har tatt fyr. Varmen har vært så intens at apparatet er pulverisert. Veggen og taket er nedsotet, men der brannen har startet er det helt hvitt.

– Vi aser det som overveiende sannsynlig at det var en lader som var årsaken. Laderen er helt pulverisert. Det er ingenting igjen av den, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Se bildet større

Utstyr er tatt ut til lufting. Astrid Vikaune er imidlertid usikker på hvordan det har gått med det tekniske utstyret på veterinærklinikken sin. FOTO: Christopher Engås


Brannen oppsto i sokkeletasjen i bygget. Denne delen brukes som lager hos flere virksomheter. En av dem er Svalbard Vet, som har klinikk her. Veterinær og innehaver Astrid Vikaune har fått ødelagt mye engangsutstyr på grunn av sot. Det er usikkert om en del elektromedisinsk utstyr til blant annet anestesi og røntgen er ødelagt, og etter påske kommer leverandøren til Svalbard for å vurdere utstyret.

– Vi har hatt et par dager i forrige uke der vi bare måtte avlyse alt fordi det ikke gikk an å være her. Alt av engangsmateriell må kasseres, men heldigvis hadde vi en forsendelse på posten som skulle hentes, sier hun.

Veterinærtjenesten blir dermed redusert, men det vil være mulighet for akutt kirurgi også i påsken. Kirurgiske inngrep som ikke er akutt, må vente.

Kortslutning

Flere har fått skadet utstyr, men for Svalbard Adventure har det gått bedre enn fryktet.

– Jeg tror vi slapp billig unna. Det var mye sol og røyk , men jeg tror vi klarer å berge det meste, sier Jens Abild.

– Det eneste er at det er litt mer tungvint når vi ikke har et lager, og vi har måttet avlyse noen turer, sier han.

Likevel kunne det gått adskillig verre om det ikke hadde vært for direktevarslingen. Inne i det aktuelle lageret er det en alarm, og dermed kunne slukkemannskapene komme seg raskt på plass.

– Det må ha vært en voldsom varme, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

– Direktevarsling er alfa og omega for all bebyggelse. Her sto det en detektor like ved der hvor brannen oppsto, sier Olsen.

Ifølge det lokale el-tilsynet har det heller ikke skjedd noe med nettet som kan ha ført til hendelsen.

– Det var stabilt den dagen det skjedde. Det ville heller ikke hatt noen betydning, sier Yngve Pettersen om strømnettet i Longyearbyen.

Politiet har rutinemessig avhørt vitner og involverte, og har ingen mistanke om at det er snakk om menneskelig feil. I stedet ser det ut for at det har vært en kortslutning som førte til varmeutvikling og brann.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!