Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her starter Tommys eventyr

Tommy Jordbrudal setter avgårde. Foran seg har han verdens lengste hundesledeløp. FOTO: Marit Beate Kasin

Her starter Tommys eventyr

Tommy Jordbrudal fra Longyearbyen innrømmer at det var med skrekkblandet fryd han lørdag la i veg på 160 mil gjennom Alaskas mest utilgjengelige og øde villmark.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.03.2014 kl 09:19

– Jeg er ikke i tvil om at jeg skal komme meg til Nome, spørsmålet er bare hvor lang tid det tar, spøkte Jordbrudal da vi møtte han noen timer før start i Anchorage, Alaskas mest folkerike by.

Det er siste gang har ser ”sivilisasjonen”. Etter restarten i Willow søndag, forlot han og de andre deltakerne vegsystemet og kjører ut i villmarka. Den eneste måten å følge dem på er med snøskuter eller fly.

– Heldigvis er Jordbrudal vant med isolasjon. Han kommer fra den nordligste øya i Norge, opplyste ekspertkommentatoren på høyttaleren da hundekjøreren fra Svalbard la ut på sitt livs reise.Midt i drømmen

Tommy er midt i et åtte måneders langt Alaska-opphold sammen med kona Janne og de to må barna Tiril (2) og Gaute (4).

– Janne fikk jobb på Universitetet i Fairbanks. Slik åpnet det seg en mulighet for hele familien å flytte hit, forteller Tommy Jordbrudal til Svalbardposten.

Han tok med seg sju hunder hjemmefra og kjøpte 12 hunder til i Alaska. Det har vært intense måneder og uker med forberedelser, trening og planlegging. Nå føler han seg klar, men ambisjonen er noe helt annet enn å vinne:

– Vi kjører Iditarod for opplevelsen og ikke for å konkurrere, men jeg håper å komme til mål i Nome i løpet av 12 dager. Det er med skrekk blanda fryd jeg gjør dette, men hundene er bra og jeg gleder meg.

Krevende forhold

Mye tyder på at det kan bli et tøft løp. Løpsledelsen var nær ved å flytte restarten helt nordøst til Fairbanks på grunn av snømangel og dårlige løypeforhold ut fra Anchorage og den første tredjedelen av løpet, fra Willow over Alaska Range til Mcgrath.

– Mange steder er det mye is i skråkjøringer i løypa. Dette kan gjøre at sledene sklir av løypa og inn i trær og steiner. Det definitivt ekstra krevende løypeforhold på grunn av lite snø i år, uttalte ekspertkommentator Bruce Lee dagen før start.

Det er derfor med god grunn at rookien fra Svalbard er litt spent:

– Det er synd at det er så varmt og lite snø, men sleden er solid og jeg har mange belegg sendt ut på sporet, om de skulle gå i stykker. Nå håper jeg bare at det blir kaldere, sier Tommy, som ikke var helt fornøyd med nullføre på startdagen. Flere publikummere møtte faktisk opp i t-skjorter og kortbukser i sola under showstarten. Reneste påskeværet var det. Smilet var derfor stort da Jordbrudal løftet ankeret og lot seg heie fram av 10-12 venner og bekjente fra Svalbard med norske flagg og plakater.


Mandag ettermiddag lå Tommy Jordbrudal på 60.plass i det han kjørte gjennom Rainy Pass. Foran seg har han normenn som Ralph Johannessen (39.) og Robert Sørlie (13.). Han hadde alle 16 hundene i spannet sitt.

Nøkkelord

Se bildet større

Tommy Jordbrudal tok med seg sju hunder da familien dro fra Longyearbyen til et åtte måneder langt opphold i Alaska. Resten kjøpte han der. Her sammen med en av hundene i spannet. FOTO: Marit Beate Kasin

Se bildet større

Årets norske deltakere, Ralph Johannessen, Tommy Jordbrudal (med flagg for anledningen), Joar Leifseth Ulsom, Robert Sørlie og Yvonne Dabakk før start. FOTO: Marit Beate Kasin

Siste nytt i Nyheter

Stenger veien til Huset

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!