Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her skal Robert stå

Bysten av tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen ble avduket utenfor Post- og bankbygget i Longyearbyen i juni 2009. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Her skal Robert stå

Bysten av Robert Hermansen skal flyttes fra Næringsbygget til plassen utenfor Post- og bankbygget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.11.2011 kl 11:16

– Vi har vedtatt at vi ønsker å sette opp bysten utenfor Post- og bankbygget, der den ble avduket, til vi finner et mer egnet sted, sier Kjell Mork som er leder i minnesmerkekomiteen i Longyearbyen lokalstyre.

Bysten av den tidligere Store Norske-direktøren er laget av den anerkjente billedhuggeren Per Ung på oppdrag fra Det Norske Svalbardselskap.

To år

Bysten ble avduket for to år siden, uten at det var avklart hvor den skulle stå. Det Norske Svalbardselskap ønsket at den skulle plasseres foran inngangen til kulturhuset som åpnet i fjor. Det kunne ikke Longyearbyen lokalstyre gi tillatelse til. I påvente av endelig plassering har bysten stått inne i Næringsbygget. Nå skal den ut i lyset.

Et smykke

– Jeg synes plassen midt i sentrum er god. En byste står normalt ute. I tillegg er dette et smykke av et kunstverk laget av en betydelig kunstner som fortjener å bli vist fram, sier Kjell Mork.

I oktober ble Robert Hermansen dømt for korrupsjon.

– Hvordan har dere vurdert det?

– Vi har vektlagt at bysten kom som en gave lenge før det var noen Hermansen-sak. Vi var mest opptatt av at vi ville ha bysten opp ute, svarer Mork.

Han legger til at det i slike saker alltid vil være ulike meninger.

– Da må man bare skjære gjennom. Jeg syns innsatsen Robert har nedlagt er så betydelig for dette samfunnet at han bør få en plass i bybildet, sier Mork.

Glad

Robert Hermansen blir glad da han får høre at bysten av ham er plassert.

– Det er klart jeg synes det er hyggelig etter alt som har skjedd, sier han.

Utover det vil han ikke kommentere saken.

Statsbygg sier ja

Det er Statsbygg er grunneier på plassen hvor minnesmerkekomiteen ønsker å sette opp bysten. De har gått god for plasseringen.

– Vi har ikke satt oss mot det, sier leder Tor Sverre Karlsen i Statsbygg i Longyearbyen.

Les mer i fredagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!