Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her koster alt penger

Curlingen ble i år byttet ut med boccia. "Galskap" kombinert med giverglede gir penger i potten. FOTO: Privat

Her koster alt penger

Absolutt alt. Og pengene går til innsamlingsaksjonen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.10.2014 kl 12:53

– Det var kaldt. Søkkandes kaldt! Frigg Jørgensen, til daglig direktør i Aeco, forteller om årets oktoberbad i Adventfjorden. I tillegg måtte hun betale vannavgift da hun kom hutrende opp fjæra til bålet for å få varmen i seg igjen.

Til aksjonen
Det har nylig vært årsmøte i Advent City trålkuleforening, en venninnegjeng på åtte som hvert år drar på hyttetur for å ha det gøy. I løpet av helga må de betale avgift for alt de foretar seg, og fast på programmet er curling (i år ble det boccia), isbading med innlagte øvelser, badstu og fårikål. Og alle går på med liv og lyst.

– Det er ikke så mye man kan gjøre på disse turene uten at det koster penger, og pengene går til aksjonen, framholder Frigg Jørgensen.

Høy score
I år igjen tronet Svalbard på toppen etter at innsamlingsaksjonen var avsluttet. Foreløpige tall viser et landsgjennomsnitt på 47,1 kroner per innbygger i Norge. På Svalbard er snittet over 366 kroner, og det kan bli enda mer, for fremdeles gjenstår flere arrangementer. Lek, moro og galskap er trolig også årsaken til at Svalbard alltid scorer høyt.

– Vi var på middag for et par uker siden. Siden temaet for årets innsamlingsaksjon var vann, bestemte vertskapet at det skulle innføres vannavgift, forteller Trine Krystad.

Alle trengte vann til ulike formål, og det ble flere tusen kroner ekstra som gikk uavkortet til innsamlingsaksjonen «Vann forandrer alt». Middagen var for øvrig laget av «To kokker», som lar seg auksjonere ut til inntekt for TV-aksjonen, og som kommer og lager gourmetmat hjemme hos vertskap med gjester. Denne middagen var fra fjorårets auksjon. I år gikk Jørn Hansen og Steve Daldorff Torgersen for 47.000 kroner.

– Det er en artig måte å samle inn penger på. Når man lurer på hvorfor Svalbard havner på toppen, tror jeg svaret ligger i denne galskapen. Folk er leken og tenker utradisjonelt og kreativt, og når du legger på litt TV-aksjonsånd, så har du plutselig reist et betydelig beløp, sier Trine Krystad som også er medlem av trålkuleforeningen.

Vil smitte
Det tror også årets aksjonsleder.

– Det er flott at galskap er smittsomt, ler Anne Lise Sandvik, som var med første gang da TV-aksjonen for Svalbards del gikk fra å være en vanlig aksjon til å bli en begivenhet. Siden har det utartet, og i år ble millionen passert med god margin.

LES OGSÅ: Pengene rant inn

For noen år siden auksjonerte damene i trålkuleforeningen bort mannfolkene sine for å utføre håndverk til en god pris, forteller Krystad. Nå er det «finne på-avgifter» som sikrer penger i kassa, og alt blir ført opp i en logg. Etter årsmøtet får ett av medlemmene ansvar for å kreve inn pengene og overføre dem til aksjonskontoen.

I forkant av TV-aksjonen har det vært stafett med kostymer, barnehagene har vært på reinjakt og deretter servert middag, skolen har hatt storaksjoner, folk har strikket og sydd og både gjenstander, reiser og folk har blitt auksjonert bort.

Både Jørgensen og Sandvik tror slike aktiviteter gjør det lettere å åpne lommebøkene når man har det moro.

– Jeg er helt sikker på at det er mange som kan leke og tulle og tøyse på denne måten. Vi vil gjerne smitte med vår måte å drive inn penger på, sier Krystad.

Nøkkelord

Se bildet større

TV-aksjonen har blitt en stor happening for mange på Svalbard Her samler trålkuleforeningen inn penger. FOTO: Privat

Se bildet større

Vannavgift: Til og med det obligatoriske isbadet koster penger. Det gjør det også å få varmen i seg etter en kald dukkert. FOTO: Privat

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!