Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her kan det komme nytt avfallsanlegg

Nye fyllinger: De røde ringene viser mulig ny plassering for avfallsanlegget. Den grønne firkanten viser nytt slaggdeponi som er vedtatt bygd i nærheten av skytebanen. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt/Christian Nicolai Bjørke

Her kan det komme nytt avfallsanlegg

Søppelet ditt kan være med og varme opp Longyearbyen.

Dagens anlegg er bygd med tanke på at mesteparten av avfallet skulle fraktes ut til deponiet i Adventdalen, og er ikke tilpasset dagens løsning der man kverner, presser, pakker og mellomlagrer avfallet. For at anlegget skal komme à jour, må det utvides med 500 kvadratmeter, med en prislapp på rundt 10 millioner.

Marginalt lønnsomt
En rapport fra konsulentselskapet Asplan Viak trekker opp andre, mulige løsninger (kostnadsramme i parentes):

• Bygge et forbrenningsanlegg som kan produsere fjernvarme i nærheten av der avfallsanlegget ligger i dag (44 millioner)
• Flytte avfallsanlegget ­(51 millioner)
• Bygge et forbrenningsanlegg ved energiverket og flytte avfallsverket (84 millioner)

Varmeproduksjon fra et forbrenningsanlegg vil være 4,8 GWh per år, og det vil være mulig å utnytte varmen i 6-8 måneder i året.
Asplan Viak slår fast at den eneste lønnsomme løsningen (om enn marginalt lønnsomt) er et forbrenningsanlegg med fjernvarmetilkobling der avfallsanlegget ligger i dag. Alternativet vil koste minst 44 millioner kroner, men tallene er usikre og kan i verste fall komme opp i 58 millioner kroner.

Måketrussel
Hvis valget ikke faller på et forbrenningsanlegg, må det eksisterende avfallsanlegget utvides eller flyttes. Konsulentselskapet mener at Hotellneset er mest egnet (se kart), og skriver at dette også kan frigjøre den sjø- og sentrumsnære tomta, noe som kan bety ekstrainntekter.

To av alternativene ligger nært rullebanen til Svalbard lufthavn. Dette kan utgjøre en risiko, heter det i rapporten, siden avfall kan trekke til seg måker som igjen kan komme inn i flymotoren og forårsake en ulykke.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!