Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her kan det komme nytt avfallsanlegg

Nye fyllinger: De røde ringene viser mulig ny plassering for avfallsanlegget. Den grønne firkanten viser nytt slaggdeponi som er vedtatt bygd i nærheten av skytebanen. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt/Christian Nicolai Bjørke

Her kan det komme nytt avfallsanlegg

Søppelet ditt kan være med og varme opp Longyearbyen.

Dagens anlegg er bygd med tanke på at mesteparten av avfallet skulle fraktes ut til deponiet i Adventdalen, og er ikke tilpasset dagens løsning der man kverner, presser, pakker og mellomlagrer avfallet. For at anlegget skal komme à jour, må det utvides med 500 kvadratmeter, med en prislapp på rundt 10 millioner.

Marginalt lønnsomt
En rapport fra konsulentselskapet Asplan Viak trekker opp andre, mulige løsninger (kostnadsramme i parentes):

• Bygge et forbrenningsanlegg som kan produsere fjernvarme i nærheten av der avfallsanlegget ligger i dag (44 millioner)
• Flytte avfallsanlegget ­(51 millioner)
• Bygge et forbrenningsanlegg ved energiverket og flytte avfallsverket (84 millioner)

Varmeproduksjon fra et forbrenningsanlegg vil være 4,8 GWh per år, og det vil være mulig å utnytte varmen i 6-8 måneder i året.
Asplan Viak slår fast at den eneste lønnsomme løsningen (om enn marginalt lønnsomt) er et forbrenningsanlegg med fjernvarmetilkobling der avfallsanlegget ligger i dag. Alternativet vil koste minst 44 millioner kroner, men tallene er usikre og kan i verste fall komme opp i 58 millioner kroner.

Måketrussel
Hvis valget ikke faller på et forbrenningsanlegg, må det eksisterende avfallsanlegget utvides eller flyttes. Konsulentselskapet mener at Hotellneset er mest egnet (se kart), og skriver at dette også kan frigjøre den sjø- og sentrumsnære tomta, noe som kan bety ekstrainntekter.

To av alternativene ligger nært rullebanen til Svalbard lufthavn. Dette kan utgjøre en risiko, heter det i rapporten, siden avfall kan trekke til seg måker som igjen kan komme inn i flymotoren og forårsake en ulykke.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!