Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her havner DDT fra bomullsdyrkingen

Måleutstyret på Zeppelinobservatoriet 475 meter over havet er presis, og fanger opp gasser og partikler fra hele verden. Ove Hermansen merker at det har blitt flere utslipp. Siden 2002 har det vært en tredobling FOTO: Eirik Palm

Her havner DDT fra bomullsdyrkingen

Når værforholdene tilsier det, får forskerne på Zeppelinobservatoriet fremdeles utslag på miljøgiften DDT fra bomullsproduksjonen i sørstatene i USA. Og mengden med klimagasser øker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2014 kl 21:48

Utsikten fra Zeppelinfjellet er formidabel. Innover peker kvasse fjell mot himmelen, ute på Kongsfjorden speiler holmer og bredfronter seg i vannet. 475 meter lenger nede ligger forskerbyen Ny-Ålesund.

– Den er unik i verdensmålstokk. Det er ingen stasjoner som ligger så upåvirket til, og samtidig så nær infrastruktur, sier Ove Hermansen, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (Nilu). Stasjonen ligger over inversjonslaget, samtidig som Ny-Ålesund bare er
noen minutter unna.

Grasshopping
Her oppe finnes også noen av de mest presise måleinstrumenter for langtransporterte gasser. Og noen kortreiste. Målingene er pinlig nøyaktige, bokstavelig talt. Mens det pågikk arbeid på taket på forskningsstasjonen for en tid tilbake, kunne forskerne inne i stasjonen trekke på smilebåndet da de plutselig fikk utslag på metan.

– Håndverkeren hadde luftet ut bakveien, forklarer Hermansen og understreker følsomheten ved at også vanlige amalgamfyllinger gir utslag. Når Svalbardposten er på stasjonen, er håndverkere fra LNSS i gang med å reparere taket. Gassbrenneren de bruker, gir kraftige utslag på skjermen.

– Når lufta kommer opp fra Russland eller Europa ser vi tydelige endringer. Men store deler av året er det ren, arktisk luft, forteller Hermansen, som har det vitenskapstekniske ansvaret for Zeppelin observatoriet.

Over 100 ulike gasser og komponenter som bly, PCB og dioksiner overvåkes, og mange transporteres opp til Arktis gjennom såkalt grasshopping, ved at de forflytter seg trinnvis gjennom fordampning og nedkjøling.

– Vi finner rester i lufta her oppe fra DDT, som de brukte i sørstatene på bomullsmarkene, sier Ove Hermansen.


Håper
Da klimatopper fra hele verden samlet seg i Ny-Ålesund denne uka, var det med mål om å få framgang mot Paris 2015, da den forlengede Kyoto-avtalen skal erstattes med en ny avtale. Styreleder Knut Ore i Ny-Ålesund-symposiet er ikke alene om å understreke at det haster med løsninger for å få ned klimautslippene.

– Jeg tror mange her kommer til møtes i Bonn i juni, New York i september og Lima i desember, før Paris neste år. Dette er det viktig møtepunkt på veien fram til Paris. Så å holde trøkket fram til Paris slik at mange får lyst til å gjøre mer, det er tanken bak dette symposiet, sier klima- og miljø-vernminister Tine Sundtoft (H).

– Noe av tanken med å være her er jo også å se hvordan klimaendringene nå medfører endringer. Den fjorden som inntil for få år siden hadde is fram til sommeren, er nå isfri, sier hun.

Dette har også Rajendra Pachauri, lederen i FNs klimapanel (IPCC), sett.

– Jeg vet ikke om vi vil se noe herfra i Paris, men jeg håper folk vil bruke kunnskapen som er tilgjengelig fra forskningen om klimaendringene. Så håper jeg Paris vil bli en suksess, sier Pachauri, som besøkte Svalbard for tredje gang.


Klimagassparadoks
475 meter over havet har de imidlertid merket en endring i målingene. Da Montrealprotokollen ble undertegnet i 1987, startet arbeidet for alvor med å få ned bruken av ozonreduserende stoffer. I dag er omlag 98 prosent av de ozonreduserende stoffene faset ut, blant annet DDT.

Problemet er ifølge forskerne at arvtakerne også har skadelige effekter på miljøet, og det merker de godt på Zeppelin observatoriet som er en del av et nettverk av målestasjoner, hvor måleresultatene sammenliknes.

– De nye komponentene er ikke skadelige for ozonlaget, men de er faktisk klimagasser, framholder Ove Hermansen og forteller at mange av stoffene i tillegg er hormonhermere som tas opp i næringskjeden. Det kan igjen gå utover forplantningsevnen og de kognitive evnene.

Ny-Ålesund-stasjonen har på grunn av plasseringen de laveste utslagene, men målingene viser like fullt en økning av langtrans-porterte gasser. Siden 2001 har økningen vært på 300 prosent.

Dataene fra Zeppelinfjellet ligger åpent tilgjengelig for alle, og i rapporten fra FNs klimapanel (IPCC) er mange av dataene fra Zeppelinobservatoriet, en kilometer unna verdens nordligste bosetning.

Se bildet større

Zeppelinobservatoriet ligger kort vei fra Ny-Ålesund. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!