Slik skal det IKKE gjøres:

Her går alt galt for turistene Sval og Bard

Se den første videoen her.

Publisert

I dag slippes den første av i alt ti korte filmer med figurene Sval og Bard, som er oppfunnet av italienske studio Kairos. Den første filmen illustrerer Svalbardvettregel nummer 1, som lyder: Kast ikke søppel i naturen. Etterlat ingen varige spor.

Onsdag kveld ble alle de ti korte filmene, som skal illustrere Svalbardvettreglene for tilreisende, vist til frammøtte på Unis. Regissør Daniele Di Domenico forteller om flere års intensivt arbeid, som kom i gang ved en tilfeldighet.

– I 2011 var jeg og en kollega på Svalbard og jobbet med et annet prosjekt. Så kom vi over Svalbardvettreglene i en brosjyre. Vi tenkte at disse reglene virket å være svært viktige, men at de skulle vært presentert på en mer engasjerende måte, sier han.

Se filmene og ekstramateriale på Sval og Bards Youtube-kanal.

Italienerne fikk støtte fra Svalbards miljøvernfond til å lage ti korte filmer for å illustrere reglene. Men prosjektet vokste seg langt større enn mandatet.

– Sval og Bard er blitt et prestisjeprosjekt for oss, nesten som et visittkort. Gjennom filmene har vi blant annet fått oppdrag fra RAI, det nasjonale kringkastinsselskapet i Italia, sier Di Domenico.

Siden det er blitt et prestisjeprosjekt, har italienerne spyttet mer penger inn i Sval og Bard enn det de fikk i støtte. Di Domenico regner med at det er brukt tre til fire ganger så mye penger på filmene som først beregnet.

Filmene er laget med såkalt «stop-motion» teknologi. Det er en svært arbeidskrevende metode der hver eneste bilde i filmene er tatt manuelt. Etter at kulissene var laget ferdig, regner di Domenico med at tre til fire medarbeidere i snitt klarte å lage 6-8 sekunder med film hver arbeidsdag. Bakgrunnene og kulissene er fra opptak gjort på Svalbard.

Meningen er at tilreisende til Svalbard skal få se Sval og Bard på nettsider tilknyttet Svalbard, på skjermene på flyplessen, og andre steder det er naturlig at folk blir minnet om Svalbardvettreglene.

Powered by Labrador CMS