Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her forlater han Svalbard

Etter nesten seks år pakket i dag Gunnar Sand kofferten og forlot Svalbard. – Vemodig, sier den avtroppende Unis-direktøren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2011 kl 15:15

Gunnar Sand kom til Unis i 2006 og har sittet som direktør siden. I dag hadde han sin siste arbeidsdag ved universitetssenteret, og flyttet samtidig fra Longyearbyen.

Svalbardposten møtte en travel Sand på flyplassen rett før han satte seg på flyet på vei til Trondheim.

– Det har vært en kjempetravel sistedag. Dagen i dag har stort sett gått med til å tømme leiligheten, sier Sand.

Gitaren og kona

I januar er han tilbake ved Sintef i Trondheim, og han ser fram til å komme tilbake til sin tidligere arbeidsplass.

– Men det er også vemodig og rart å forlate Longyearbyen. Dette har vært mitt hjem i seks år, og Longyearbyen er et fantastisk samfunn, sier Sand.

Han står i avgangshallen og lemper bagasjen på innsjekkingsbåndet. Stadig kommer folk bortom for å ta farvel med direktøren. På ryggen har Sand gitaren sin.

– Den har vært min venn og tidsfordriv i vintermørket. Kona mi flyttet ned for ett år siden, så det har vært litt kjedelig til tider. Det blir godt å bo sammen med kona igjen i Trondheim, sier Sand.

Tiltrukket av øya

Det var det ekstreme som trakk ham til Svalbard i utgangspunktet.

– Det har fascinert meg at det er så ekstremt og kontrastfylt her, både når det gjelder lys, mørke, fjell og kulde. Jeg blir aldri lei av å se bort på Hiorthfjellet, sier han.

Den avtroppende direktøren vil fremdeles ha en forbindelse til Unis og Svalbard. Han forblir i CO2-prosjektet til Unis, og vil komme tilbake på besøk.

– Hva husker du best fra dine år i Longyearbyen og på Svalbard?

– Oi, det er vanskelig å plukke ut én ting, men jeg må nevne de reisene jeg har fått gjøre. Enten det har vært med båt rundt øya, eller skuterturer til østkysten, sier Sand og legger til:

– Sett i ettertid synes jeg at jeg har sittet for mye på kontoret. Jeg skulle vært mye mer ute, sier Sand.

Positiv til Misund

Nå tar Helen Flå over som fungerende direktør, inntil Ole Arve Misund trer inn i direktørstillingen i mars. Sand tror hans etterfølger blir en bra mann for Unis.

– Jeg kjenner ham ikke godt, men jeg har et godt inntrykk av Misund. Jeg tror han blir veldig bra i jobben og ønsker ham lykke til.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!