Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her forlater han Svalbard

Etter nesten seks år pakket i dag Gunnar Sand kofferten og forlot Svalbard. – Vemodig, sier den avtroppende Unis-direktøren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2011 kl 15:15

Gunnar Sand kom til Unis i 2006 og har sittet som direktør siden. I dag hadde han sin siste arbeidsdag ved universitetssenteret, og flyttet samtidig fra Longyearbyen.

Svalbardposten møtte en travel Sand på flyplassen rett før han satte seg på flyet på vei til Trondheim.

– Det har vært en kjempetravel sistedag. Dagen i dag har stort sett gått med til å tømme leiligheten, sier Sand.

Gitaren og kona

I januar er han tilbake ved Sintef i Trondheim, og han ser fram til å komme tilbake til sin tidligere arbeidsplass.

– Men det er også vemodig og rart å forlate Longyearbyen. Dette har vært mitt hjem i seks år, og Longyearbyen er et fantastisk samfunn, sier Sand.

Han står i avgangshallen og lemper bagasjen på innsjekkingsbåndet. Stadig kommer folk bortom for å ta farvel med direktøren. På ryggen har Sand gitaren sin.

– Den har vært min venn og tidsfordriv i vintermørket. Kona mi flyttet ned for ett år siden, så det har vært litt kjedelig til tider. Det blir godt å bo sammen med kona igjen i Trondheim, sier Sand.

Tiltrukket av øya

Det var det ekstreme som trakk ham til Svalbard i utgangspunktet.

– Det har fascinert meg at det er så ekstremt og kontrastfylt her, både når det gjelder lys, mørke, fjell og kulde. Jeg blir aldri lei av å se bort på Hiorthfjellet, sier han.

Den avtroppende direktøren vil fremdeles ha en forbindelse til Unis og Svalbard. Han forblir i CO2-prosjektet til Unis, og vil komme tilbake på besøk.

– Hva husker du best fra dine år i Longyearbyen og på Svalbard?

– Oi, det er vanskelig å plukke ut én ting, men jeg må nevne de reisene jeg har fått gjøre. Enten det har vært med båt rundt øya, eller skuterturer til østkysten, sier Sand og legger til:

– Sett i ettertid synes jeg at jeg har sittet for mye på kontoret. Jeg skulle vært mye mer ute, sier Sand.

Positiv til Misund

Nå tar Helen Flå over som fungerende direktør, inntil Ole Arve Misund trer inn i direktørstillingen i mars. Sand tror hans etterfølger blir en bra mann for Unis.

– Jeg kjenner ham ikke godt, men jeg har et godt inntrykk av Misund. Jeg tror han blir veldig bra i jobben og ønsker ham lykke til.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!