Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her fikk du polardrama, tur i fjøset og drinken «Isbjørnkyss»

Per Kyrre Reymert har samlet kjente og ukjente fakta om Ny-Ålesund i et nytt hefte i Sysselmannens historiske Svalbard-serie. Wenche Ravlo var blant de mange som ønsket forfatterens signering på lanseringsdagen. FOTO: Ole Magnus Rapp

Her fikk du polardrama, tur i fjøset og drinken «Isbjørnkyss»

Nå er Ny-Ålesund oppsummert på 40 sider.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.05.2016 kl 21:53

Heftet om verdens nordligste gruvesamfunn er nummer ni i en historisk serie. Arkeolog og Svalbard-ekspert Per Kyrre Reymert har søkt i gamle arkiver og hentet inn både kjent og ukjent kunnskap om det spesielle samfunnet på 79 grader nord.

Her er kart over plasseringen til de ulike gruvene, om hvor ulike land har sine forskningsstasjoner, om minnesmerker, den gamle kullkaien og den hypermoderne geodesi-stasjonen.

Mexico
Heftet kan fortelle nøyaktig plassering på bygningene, og at 30 bygninger i Ny-Ålesund er fredet og blir godt ivaretatt av eier Kings Bay. At to bygninger heter Ungkarsheimen er greit å vite, og hva som pågikk i huset Mexico går kun som et rykte i bygda.

Allerede i 1610 oppdaget den engelske hvalfangeren Jonas Poole kullet i Kongsfjorden.

I år er det 100 år siden gruvedriften i Ny-Ålesund startet opp. Driftige sunnmøringer så løsninger og ikke problemer, og Norge trengte kull.

Fiskebruk
Fra 1935 til 1939 var her fiskemottak og foredling. Fisket i Kongsfjorden var godt, og gamle bilder viser stor aktivitet.

Det få vet er at Ny-Ålesund har vært forsker-bygd lenger enn kullgruvesamfunn. Allerede for 50 år siden overvintret blant annet nordlysforsker Asgeir Brekke, senere etablerte romfartsindustrien seg, så kom Norsk Polarinstitutt og i dag har mange nasjoner egne stasjoner her, mens enda flere har forskningsprosjekter. De meste dreier seg om naturvitenskapelig forskning, og statsselskapet Kings Bay AS er «kommune» og ansvaret for tilrettelegging. Vinterstid bor her cirka 30 mennesker, om sommeren opptil 150. I tillegg til turistbesøkene.

300 innbyggere
Heftet forteller om en spennende historie fra den tiden frem til 1962 da her var 300 innbyggere, et familiesamfunn med skole, melkekyr, kvinneforening, 17-mai-tog, hotell, grisefjøs, bakeri og mye, mye annet.

Stedet var også sentralt for flere spektakulære polferder, blant dem luftskipene Norge og Italia i 1926 og 1928, samt en senter for alt dramaet rundt Umberto Nobiles og Roald Amundsens forsvinning og leteaksjoner.

Tragedie
I 1962 ble det lagt til rette for sterk økning i gruvedriften, men eksplosjonen i Estergruven 5. november satte punktum for all kulldrift. 21 omkom, elleve av dem fikk sin grav i gruva. Myndighetene fikk sterk kritikk for uforsvarlig kulldrift og regjeringen Gerhardsen måtte gå av.

– Å gjøre kulturminner kjent er godt kulturminnevern, sier rådgiver Snorre Haukalid hos Sysselmannen, som har bestilt det historiske heftet. Han er glad for at kunnskap om Ny-Ålesunds varierte og interessante historie nå er samlet i et oversiktlig hefte.

Heftet er et samarbeid mellom Sysselmannen og Kings Bay, og Per Kyrre Reymert er forfatter. Snorre Haukalid, Andrine Kylling og Åsne Dolve Meyer er redaktører, mens Thor Bjørn Arlov er historisk konsulent.

Isbjørnkyss
– I årene 1956 til -60 ble det investert 24 millioner kroner i kullselskapet, i dagens kroneverdi dreier det seg om 283 millioner. En formidabel investering, sier Reymert. Han påpeker at Ny-Ålesund forteller om hvor viktig kull var, og at det samtidig dreide seg om politisk posisjonering.

Per Kyrre Reymert innrømmer at det er en del ting han ikke har full oversikt over, blant annet en drink.

– I 1936 var det hotell i Amundsen-villaen, og her var drinken «Isbjørnkyss» populær. De som vet noe om innholdet i den må henvende seg til meg, sier han.

I år kommer også Rolf Hanoas bok om Ny-Ålesund, og det nye museet skal stå klart.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!