Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er vinterinspektørene på Svalbard

Inspektørene: Kjell Lundin og Eigil Movik gleder seg til jobben. Denne uka satte de avsted til Fredheim, hvor de vil ha base. FOTO: Eirik Palm

Her er vinterinspektørene på Svalbard

De neste ukene skal Kjell Lundin og Eigil Movik passe på at folk har det greit på tur, og at de holder avstand til isbjørnbinner med unger. Blant annet.

Tekst:

Publisert:

– Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle komme tilbake så raskt, sier Movik, tidligere seniorrådgiver hos Sysselmannen, og utbryter:
– Dette blir indrefileten av jobben som jeg har hatt her i to år!

Binna på isen

Denne uka startet han på drømmejobben som vinterinspektør sammen med Kjell Lundin som kommer fra politiet. De to skal ha base ved Fredheim, men vil farte rundt der folk ferdes.

Det er hendelsen i fjor vinter, der en binne med tre unger slo seg ned på Billefjorden og Tempelfjorden, som er årsaken til at Sysselmannen nå innfører vinterinspektører. De fleste holdt god avstand til bjørnefamilien, men mange kom så nær at de forstyrret bjørnene.

Se bildet større

Magnet: Mange strømmet til for å se binna med tre unger, som hadde tilhold ved Tempelfjorden sist vinter. FOTO: Marcel Schütz / Spitzbergen Reisen


Å passe på binner med unger er en viktig de av oppdraget, men siden det er lite is på vestkysten av Spitsbergen, regner de med at de ofte kommer til å være på østkysten og ved Van Mijenfjorden og Rindersbukta, hvor forholdene er bedre.

– Hendelsen med binnene på isen viser at det var nødvendig å være til stede og forhindre forstyrrelser, sier Paul Lutnæs, som har overtatt jobben som seniorrådgiver i natur og artsforvaltning etter Movik.

– Vinterinspektører er noe helt nytt. Hovedfokuset er å informere og veilede folk, fortsetter Lutnæs.

Til stede

Svalbardmiljøloven slår fast at isbjørn ikke skal forstyrres slik at den forandrer atferd. Men en binne med unger er som en magnet på skutelystne.

Det er også greit å se, men på trygg avstand.

Lutnæs mener det er viktig for Sysselmannen å være plass og se med egne øyne.

– Vi har et ønske om å være til stede, som om sommeren, sier han.

Sysselmannen har flere års tradisjon med sommerinspektører.

– Det er jo folk ute i felt som har ulike kunnskaper.

Kjell Lundin skal til Svalbard til sommeren, og får med inspektørjobben i kulda varmet opp til kommende tjeneste.

– Dette er første gang jeg er her, men jeg kjenner folk som har vært og vet ganske godt hva jeg går til.

– Jeg har aldri vært ute i felt i så ekstrem natur, sier politimannen, som har lang fartstid som hundefører ved politiet i Stavanger.

På utkikk

De to ser for seg at det bli mye farting omkring på Svalbard, og at de kommer til å oppsøke stedene der folk er. De kommer også til å være på utkikk etter dårlig atferd, promille og papirer for kjøretøy og våpen.

"Om jeg gleder meg?
Er du gæern"


I tillegg kommer Sysselmannen også i år til å være ute og ha kontroller i felt, som vanlig på denne tiden.

– Om jeg gleder meg? Er du gæern! Jeg gleder meg som en liten unge, sier en begeistret Eigil Movik.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!