Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er Trebrevatnet

Ikke navnløs: Trebrevatnet innerst i Ekmanfjorden. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Her er Trebrevatnet

Forrige uke fikk Svalbards største innsjø navn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.05.2013 kl 15:16

I en artikkel i Svalbardposten i januar, ba Winfried Dallmann og Ivar Stokkeland i Norsk Polarinstitutt (NP) om navneforslag til innsjøen.


Dukket plutselig opp

Over hundre forslag kom inn til navnekomiteen som hadde møte forrige uke. Komiteen vurderte også Siljanvatnet og Mellombelsvatnet, men landet til slutt på Trebrevatnet. Begrunnelsen er at navnet gir en god beskrivelse av vannets bakgrunn og omgivelser.

Innsjøen ligger i fronten av Holmströmbreen, Morabreen og Orsabreen innerst i Ekmanfjorden. Den dukket opp på nye flyfoto, og har oppstått etter at breene har trekt seg så kraftig tilbake at det har oppstått et stort søkk i morenen, der smelte­vannet nå utgjør den største innsjøen på Svalbard.

Siden 1990 har vannet vokst fra 2,3 til 17,3 kvadratkilometer. Trebrevatnet utgjør i dag Svalbards største innsjø, etter Brånevatnet på Nordaustlandet, som har et areal på om lag 9 kvadratkilometer. Til sammenligning er Adventfjorden cirka 23 kvadratkilometer stor.


Vil forsvinne

Den nye innsjøen forsvinner trolig om ikke lenge. Ifølge Dallmann og Stokkeland er vannet demmet opp av en frossen morene.

Iskjernen vil etter hvert smelte, og vannet renne ut i fjorden. Eventuelt vil morenen kollapse. Fram til det skulle skje, heter den Trebrevatnet.

Fire personer foreslo navnet: Avdøde Jon Sandmo fra Longyearbyen, Lena Rubensdotter fra Trondheim, Tarjei Jensen fra Stavanger og Dag Finne fra Evanger. Forslagsstillerne får bokpremie fra NP.

Nøkkelord

Se bildet større

Kartene viser hvordan området har endret seg fra 1966 til 2009. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!