Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er Svalbards «peneste» politikere

Svalbard Venstre sitter med nøkkelen til flertall for Ap eller Høyre etter å ha gjort et godt valg. Fred Skancke Hansen (f.v.), Robert Nilsen, Eirik Berger, Kristin Furu Grøtting, Ingrid Vinje og Terje Aunevik. FOTO: Christopher Engås

Her er Svalbards «peneste» politikere

Både Arbeiderpartiet og Høyre erkjenner at veien til makt går gjennom Venstre.

Tekst:

Publisert:

Høyre og Arbeiderpartiet fikk fem mandater hver i lokalvalget. Det betyr at de trenger tre mandater til for å få flertall i Longyearbyen lokalstyre. Miljøpartiet de Grønne (MDG) fikk to mandater, og er dermed «ubrukelige» med tanke på å få stablet på beina et flertall.

Det er Venstre som er godbiten de to største partiene må konkurrere om, hvis de ikke går til det usannsynlige skritt å samarbeide seg imellom.

Sonderinger

Allerede på valgkvelden gjorde Arbeiderpartiet og Høyre det klart at de ønsker å forhandle med Venstre, som i valgkampen slo fast at de vil snakke med absolutt alle om løsninger.

Utover dagen tirsdag, og fram til Svalbardposten gikk i trykken onsdag, foregikk det sonderingsmøter i alle partigruppene.

Venstres partigruppe hadde to møter tirsdag.

– Vi har tatt kontakt med både Høyre og Arbeiderpartiet for å sondere mulighetene. Innholdet i dette kan jeg ikke kommentere, sa Venstres listetopp Eirik Berger onsdag formiddag.

Ny mann på topp

En av de tingene Venstre måtte snakke internt om umiddelbart tirsdag, var det faktum at Terje Aunevik fikk så mange slengere og personstemmer at han gikk forbi listetopp Berger. Aunevik, som er leder i Svalbard Næringsforening, gikk til valg på åttendeplass på lista.

– Vi måtte trekke pusten, og tenke nøye gjennom dette. Vi står fritt til å konstituere oss selv, men det at Terje fikk så mange personstemmer er samtidig et signal fra velgerne som vi må ta på alvor, sier Berger.

– Vil du si at Venstre befinner seg i en drømmesituasjon?

– Nja. Det er i alle fall interessant, og vi legger ikke skjul på at vi er svært godt fornøyd med valget. Meningsmålingen viste ett mandat, så gikk vi opp til to mandat etter forhåndsstemmingen, og endte opp med tre. Det ble en sammenhengende opptur, sier Eirik Berger.

Svalbardposten lyktes ikke å få tak i Terje Aunevik for en kommentar onsdag.

Kritisk gjennomgang

Ingen føler en trang til å diskutere maktspørsmål med MDG, og det synes leder Espen Klungseth Rotevatn er like greit.

– Vi er nok det partiet som gjør det best i opposisjon. Det ville vært vanskelig for oss å samarbeide valgteknisk og på annet vis med en av «kullkameratene» uansett, sier han.

Arbeiderpartiet hadde medlemsmøte tirsdag kveld, og har lagt kursen videre.

– Vi har hele tiden vært tydelige på at det sannsynligvis må inngås samarbeid med andre partier i den kommende perioden. Det vi gjør nå er å vurdere hvor vi får mest gjennomslag, i posisjon eller opposisjon, sier listetopp Arild Olsen.

Han vil ikke ut med detaljer om vurderingene som ble gjort på medlemsmøtet, utover at partiet skal snakke med Venstre.

Se bildet større

Arbeiderpartiet er fortsatt fem prosentpoeng større enn Høyre, og det desidert største partiet. Venstre fikk mer enn hver femte stemme, mens MDG ble partiets prosentvis største lokallag på landsbasis med 13,5 prosent av stemmene. FOTO: Grafikk: Svalbardposten

Se bildet større

Selv om Arbeiderpartiet er størst, ble marginen for liten til å få et mandat mer enn Høyre. De to største partiene fikk dermed fem mandater hver, mens MDG og Venstre fikk henholdsvis to og tre mandater. FOTO: Grafikk: Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!