Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er løsningen på brev-mysteriet

Magnus Halset sto bak det mystiske brevet i varden på Lunckefjellet. På bildet sitter han nederst med rød jakke og hvite bukser som han har arvet fra oldefar Bernhard Luncke. FOTO: Privat

Her er løsningen på brev-mysteriet

Det 85 år gamle kjærlighetsbrevet fra Bernhard Luncke til sin Martha har gått Norge rundt. Men hvorfor lå det i en varde på Lunckefjellet?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.10.2013 kl 08:59

«Jeg har nok løsningen på «mysteriet om brevet på Lunckefjell», og den er nok ikke så eksotisk som dere håper på», skriver Magnus Halset i en epost til Svalbardposten.

I forrige ukes utgave av Svalbardposten fortalte vi om et kjærlighetsbrev fra 1929 som ble funnet i en varden av to gruvearbeidere som var på tur på Lunckefjellet. Sammen med kjærlighetsbrevet lå et avisutklipp fra 1958.

I april 2012 var Halset på en 12 dager lang skitur rundt på Nordenskiöldland sammen med ekspedisjonslinja på Nordfjord Folkehøgskole.

Turen gikk blant annet gjennom Reindalen, hvor de slo leir ved Kokbreen. Der skulle det være en hviledag, men for de som ville ble det arrangert en topptur til Lunckfjellet. Grunnen til at dette stedet ble valgt, var ene og alene at Magnus Halset er oldebarnet til Martha og Bernhard Luncke.

– Det var en impulshandling. En av lærerne ga meg ideen om å legge brevet I varden, sier Halset til Svalbardposten.

Før han dro, hadde han lest seg opp på oldefaren:

«Hjemme fant vi masse dokumenter som var etterlatt etter ham, og i denne bunken fant vi blant annet dette kjærlighetsbrevet og artikkelen. Brevet og artikkelen kopierte jeg opp og tok de med i pulken på tur, og når toppturdagen var der, holdt jeg et miniforedrag om Bernhard for klassen. På toppen fant vi ut at det hadde vært artig å legge igjen brevet og artikkelen, så framtidige toppbestigere kunne lese seg opp på Bernhard Luncke», skriver Halset.

– Det var ikke min intensjon at det skullle bli noe oppstyr. Men det gjør ingenting, hele familien synes det er stor stas, og det er artig at det blir gjort heder på Bernhardog Martha, sier Halset.

Se bildet større

Magnus Halset, oldebarnet til Bernhard Luncke, sto bak brevet i varden på Lunckefjellet. FOTO: Privat

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!