Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er løsningen på brev-mysteriet

Magnus Halset sto bak det mystiske brevet i varden på Lunckefjellet. På bildet sitter han nederst med rød jakke og hvite bukser som han har arvet fra oldefar Bernhard Luncke. FOTO: Privat

Her er løsningen på brev-mysteriet

Det 85 år gamle kjærlighetsbrevet fra Bernhard Luncke til sin Martha har gått Norge rundt. Men hvorfor lå det i en varde på Lunckefjellet?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.10.2013 kl 08:59

«Jeg har nok løsningen på «mysteriet om brevet på Lunckefjell», og den er nok ikke så eksotisk som dere håper på», skriver Magnus Halset i en epost til Svalbardposten.

I forrige ukes utgave av Svalbardposten fortalte vi om et kjærlighetsbrev fra 1929 som ble funnet i en varden av to gruvearbeidere som var på tur på Lunckefjellet. Sammen med kjærlighetsbrevet lå et avisutklipp fra 1958.

I april 2012 var Halset på en 12 dager lang skitur rundt på Nordenskiöldland sammen med ekspedisjonslinja på Nordfjord Folkehøgskole.

Turen gikk blant annet gjennom Reindalen, hvor de slo leir ved Kokbreen. Der skulle det være en hviledag, men for de som ville ble det arrangert en topptur til Lunckfjellet. Grunnen til at dette stedet ble valgt, var ene og alene at Magnus Halset er oldebarnet til Martha og Bernhard Luncke.

– Det var en impulshandling. En av lærerne ga meg ideen om å legge brevet I varden, sier Halset til Svalbardposten.

Før han dro, hadde han lest seg opp på oldefaren:

«Hjemme fant vi masse dokumenter som var etterlatt etter ham, og i denne bunken fant vi blant annet dette kjærlighetsbrevet og artikkelen. Brevet og artikkelen kopierte jeg opp og tok de med i pulken på tur, og når toppturdagen var der, holdt jeg et miniforedrag om Bernhard for klassen. På toppen fant vi ut at det hadde vært artig å legge igjen brevet og artikkelen, så framtidige toppbestigere kunne lese seg opp på Bernhard Luncke», skriver Halset.

– Det var ikke min intensjon at det skullle bli noe oppstyr. Men det gjør ingenting, hele familien synes det er stor stas, og det er artig at det blir gjort heder på Bernhardog Martha, sier Halset.

Se bildet større

Magnus Halset, oldebarnet til Bernhard Luncke, sto bak brevet i varden på Lunckefjellet. FOTO: Privat

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!