Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er kuttene

Styreleder Annette Malm Justad går inn som arbeidende styreleder i Store NOrske fra 3. desember, og skal dermed selv sette styrets vedtak ut i livet. FOTO: Eirik Palm

Her er kuttene

Annette Malm Justad skal selv effektuere tidenes kutt i Store Norske, og arbeidet starter i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.11.2014 kl 09:59

Mandag klokka 16 møttes styret i Store Norske til ekstraordinært styremøte. Sakslista var kort, men det tok likevel tre og en halv time før møtet var avsluttet.

-Vi må heller ikke tro at vi er i mål med dette, sier Annette Malm Justad som 3. desember også tar over ansvaret for driften av kullselskapet, når administrerende direktør Per Andersson slutter.


Minimum i halvannet år
Det betyr at det er Justad som arbeidende styreleder, som skal sørge for at styrevedtaket blir fulgt opp og gjennomført.

LES OGSÅ: Justad går inn som sjef

I vedtaket heter det at:
- Minst 100 ansatte mister jobben
- Oppfaring i hovedstollen i Lunckefjell stanses
- At driften i Store Norske drives på et minimum i halvannet år
- Virksomheten i Gruve 7 vil foreløpig gå som normalt, men vil bli vurdert
- Samtidig letes det etter flere innsparingsmuligheter.

Store Norske har i dag omlag 340 ansatte, 30 av dem i midlertidige stillinger etter problemene i Lunckefjell tidligere i år. I tillegg er det sannsynlig at noen kommer til å slutte etter at skattefordelen for pendlere på Svalbard opphører fra årsskiftet.
Likevel er det usikkert om dette gir stor nok avgang, og om selskapet må tilby førtidspensjonering eller gå til oppsigelser.


Ikke nok

I tillegg må Store Norske gå igjennom kontrakter, vurdere salg, pant og leasing av utstyr i arbeidet med å finne flere måter å kutte kostnader på.

Svalbardposten skrev i november at Store Norske de ni første månedene i år hadde et opparbeidet underskudd på 225 millioner kroner, og at det ligger an til et underskudd på 400 millioner kroner før året er omme. For hver kilo kull selskapet produserer, går det med underskudd.

LES OGSÅ: Verre enn ventet

Justad kaller vedtaket "et vanskelig grep", men understreker samtidig at det trengs flere tiltak.

- Vi må bedre likviditeten vår nå, og dette er ikke nok. Det er en alvorlig situasjon som berører mange mennesker rett før jul, men det er helt nødvendig for å sikre virksomheten, sier hun til Svalbardposten.


Stanser oppfaring
I en pressemelding selskapet sendte ut mandag kveld vises det til at oppfaringsarbeidet i Lunckefjellet stanser i desember, men at selskapet om mulig kan være klar til å gjenoppta oppfaringen i oktober neste år dersom prisene i kullmarkedet bedrer seg.

I tillegg vil kuttene i hjørnesteinbedriften få konsekvenser i lokalsamfunnet. Kullselskapet har til nå sørget for omlag 600 arbeidsplasser direkte og indirekte på Svalbard.

Styret er ikke ferdig med arbeidet, og allerede i neste uke blir dagens møte fulgt opp med et ordinært styremøte.


LES OGSÅ: - Situasjonen er alvorlig

LES OGSÅ: Spår ti magre år

LES OGSÅ: Varsler store endringer i driften

LES OGSÅ: Vil kutte 100 stillinger

LES OGSÅ: - Folkene i Store Norske fortjener ikke dette

LES OGSÅ: Vil ikke miste kolleger

LES OGSÅ: - Vær stolte

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!