Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er Kartverkets nye stolthet i nord

Med utsikt mot Conwaybreen skal det nye jordobservatoriet om få år gi presis informasjon. I april kommer de to store antennene som skal stå på hver sin side av "vingen" nederst. Soklene sees i ytterkantene av bildet. FOTO: Tove Sandblost

Her er Kartverkets nye stolthet i nord

Det nye jordobservatoriet i Ny-Ålesund er nå overlevert til Kartverket. Om fem måneder kommer de enorme antennene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.11.2015 kl 07:20

Svalbardposten har i flere omganger skrevet om geodesistasjonen på Brandalpynten like utenfor Ny-Ålesund. 4. oktober i fjor ble «grunnsteinen» i form av en pele, slått ned i bakken av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). 13 måneder senere står bygget ferdig og entreprenøren Veidekke Arctic er i ferd med å pakke ned.

Amputert

– Det har gått fint. Det har vært en fin plass å jobbe her i Ny-Ålesund, sier anleggsleder Martin Øen.

Se bildet større

En siste gjennomgang av bygningen før overleveringen. FOTO: Martin Øen

Sent i oktober ble bygget offisielt overlevert til Kartverket, men dårlig vær og fare for innstilte flygninger førte til at seansen ved Kongsfjorden ble amputert. Dermed fant overrekkelsen av nøkkelen sted på et konferanserom på Gardermoen en uke senere.

– Det ble meldt ruskevær på fredagen, så returen ble forsert, sier Øen.

– Nå er vi ferdig med vår kontrakt. Så har Kartverket flere kontrakter som kommer på løpende bånd. Men vår totalentreprise med bygningene og fundamentene til antennene, er vi ferdig med, framholder han.

Se bildet større

Arkitektene er inspirert av formasjonene i naturen. FOTO: Tove Sandblost

Pinlig nøyaktig

Observatoriet – eller geodesistasjonen – som nå er under bygging, er et ledd i et nettverk med rundt 30 antenner på jorden. Formålet er å måle avstand og endringer med størst mulig nøyaktighet, og ved å bruke kvasarer, blir utgangspunktet for jordmålingen så presist som mulig. Kartverket benytter disse dataene for å beregne blant annet endringer i havnivået, landheving og jordrotasjon.

Jordkloden er stadig i endring og i bevegelse, og overflaten blir deformert og forflyttes kontinuerlig. De fleste kjenner tidevannet; vannet stiger og synker to ganger hver dag på grunn av månens og solens tiltrekning. Det færre vet er at de samme kreftene deformerer jordskorpen også. Dette fenomenet kalles tidejord, og gjør at jordoverflaten beveger seg opp og ned med tilsammen 30 cm, ved ekvator cirka det dobbelte.

Det er også årsaken til at stasjonen bruker legemer 7 til 13 milliarder lysår ute i verdensrommet som referansepunkter.

– Drøm som oppfylles

– Vi er veldig godt fornøyd med resultatet så langt. Det er svært og fint. Det er som å se en drøm bli realisert. For min del er det det, sier Per Erik Opseth.
For geodesidirektøren i Kartverket skrev allerede i 2007 den første søknaden om bygging av et nytt jordobservatorium.

Nå er prosjektet godt i gang og milepælene kommer på rekke og rad.

I tillegg til overtakelsen av bygget på Brandalpynten ble de enorme antennene som skal stå på hver vinge på bygget, ferdig og godkjent på fabrikken i Spania.

I april neste år kommer de to antennene opp til Ny-Ålesund, og monteringen starter. I 2017 skal de testkjøres og i august året etter er de operative.

– Presisjonsnivået kommer til å øke betraktelig, og det vi gjør på Svalbard blir et foregangsprosjekt for resten av verden når de andre stasjonene skal moderniseres, sier geodesidirektør Per Erik Opseth.

Det nye utstyret skal gi en presisjon ned på millimeteren, og i 2019 kommer en laser som skal måle avstanden ut til satellittene stasjonen har kontakt med. Etter en innkjøringsperiode, blir antennene på dagens stasjon i Ny-Ålesund tatt ned.

Se bildet større

Jordobservatoriet til Kartverket ligger ute på Brandalpynten, noen kilometer utenfor Ny-Ålesund. FOTO: Tove Sandblost

Siste båt

Med underentreprenører har på det meste 21 arbeidere stått på for å bli ferdig. I tillegg til Veidekke Arctics stab på ti, har J.M. Hansen, Maler Anderssen, Imtech, Harstad Luftteknikk, Woodcon, Multiconsult, Nordnorsk brønnboring og LPO arkitekter vært involvert.

Bygget har kommet i ferdige elementer for å spare tid slik at det raskt kunne lukkes i vinter. Gjennom våren og sommeren har betong- og kledningsarbeider pågått.

– Det var jo en artig kontrakt. Det er en litt annen type by dette, enn Svea, og ny natur å utforske på fritiden. Alle som har vært med har benyttet skutermulighetene og båtturer med velferdens båter til hyttene, sier Martin Øen om Ny-Ålesund.

Nå er Veidekke i ferd med å pakke sammen utstyr. Da Svalbardposten snakket med ham den 6. november, hadde de en uke igjen med nedrigging.

– Vi har sendt ned en gravemaskin og en liten hjullaster. Neste båt går en litt større hjullaster og en kran sammen med to telt og kontainere. Nå skal vi se hvilke andre jobber som er på Svalbard, og om vi kan konkurrere om dem.

Fakta

• Geodesi er vitenskapen knyttet til jordens form, størrelse og ytre tyngdefelt, og danner grunnlag for kart og oppmålingsarbeid.
• Kartverket bruker disse dataene for å beregne bl.a. endringer i havnivået, landheving, tidejord og jordrotasjon.
• Nøyaktig måling krever presise referansepunkter. Derfor brukes kvasarer milliarder av lysår ute i verdensrommet som referansepunkter.
• En kvasar er en astronomisk elektromagnetisk kilde som har mye høyere energiproduksjon enn det sterkeste stjernene, og kan sende ut like mye energi som flere galakser tilsammen. I optiske teleskoper ser kvasarer ut som veldig lyssvake stjerner.

Kilde: Kartverket/Wikipedia

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!