Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er hver fjerde student fra Russland

Darina Krotova er i godt selskap. 25 prosent av studentene på kurset hennes er russiske. FOTO: Eirik Palm

Her er hver fjerde student fra Russland

Mens klimaet mellom Russland og Vesten har kjølnet, er det business as usual på Unis.

Tekst:

Publisert:

Forholdet mellom Russland og vestlige land har vært kjølig etter at landet annekterte deler av Krim-halvøya tidligere i år, og sanksjoner fra vest møtes med reaksjoner i øst.
På Universitetssenteret på Svalbard (Unis) fortsetter samarbeidet ufortrødent videre som om ingenting har skjedd, og russerne utgjør nå 25 prosent av studentene ved Arctic Offshore Engeneering.

– Uavhengig av hva som skjer på den politiske siden, så går samarbeidet i forskningen og undervisningen som vanlig, fastslår professor Sveinung Løset som underviser ved Unis og NTNU.

Løset har vært sentral i oppbyggingen av kurset fra 1995 fram til i dag, og i 2008 begynte de russiske studentene å få øynene opp for Unis. I år var det om lag 120 søkere til 60 studieplasser, og 15 av studentene på kurset er altså russiske.

Én av dem er Darina Krotova. 24-åringen fra Moskva har funnet seg plass helt fremst i auditoriet, og følger oppmerksomt med mens Anatoly Zolotukhin foreleser om geologiske strukturer.

– Universitetet mitt samarbeider med Unis, forteller Krotova, som kom til Longyearbyen 28. august, og skal være her til 1. desember.

– Jeg vet at dette er viktig kunnskap for meg, framholder hun.

– Det er ikke unormalt, men det er interessant å se at så mange melder seg på, sier Løset om søkerne fra Russland.

I løpet av 14 hektiske dager skal studentene gjennom 60 forelesningstimer, før eksamen og semesteroppgave i desember.

– Studentene ser nok utviklingen og aktiviteten som trekker seg nordover, sier Løset.

Se bildet større

Sveinung Løset sammen med sin russiske kollega Anatoly Zolotukhin etter tirsdagens forelesning om geologi og geologiske strukturer. Kurset er et av de mest populære på Unis, og tiltrekker seg studenter fra mange land. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!