Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er framtidas varme

Varmekilden i Bockfjorden nordvest på Spitsbergen er et eksempel på geotermisk energi. FOTO: Privat

Her er framtidas varme

Jordvarme kan bli en viktig varmekilde for innbyggerne på Svalbard i framtida.

Opp fra grunnen strømmer det varmt vann i Bockfjorden, nordvest på Spitsbergen. På overflaten er det minusgrader. 1.000 meter lenger ned er det 35 varme-, og temperaturen øker med dybden. Jordvarme kan være en av framtidas energikilder på Svalbard.

Tildeling
– Det er ingen tvil om at man kan finne en måte å utnytte jordvarmen her på Svalbard, sier Malte Jochmann, seniorgeolog i Store Norske.

Denne uka fikk prosjektet «Miljøvennlig energiløsning for Svalbard - utnyttelse av geotermisk energi» 1,3 millioner kroner i støtte. Sammen med Christian Michelsen Research og stiftelsen Norsar, skal Store Norske finne ut om det er mulig å utnytte jordvarmen til fordel for bosetningene i Arktis. Det er antatt at den såkalte varmestrømverdien er vesentlig høyere på Svalbard, enn på fastlandet. Mulighetene er i dag ikke kjente, men det skal Jochmann og de øvrige i prosjektet finne svar på.

Prosjektet går over to år, og blant annet skal nye og gamle prospekteringshull gi viktig informasjon. Ved hjelp av fiberoptiske kabler som senkes ned i hullene, får de oversikt over temperaturen i grunnen over tid. I tillegg finnes mye data fra gamle borehull. Informasjonen som hentes inn, vil forhåpentligvis gi svar på hvor det er mulig å hente opp og bruke jordvarme.

– Vi prøver å samle all tilgjengelig informasjon for å finne områder som er best egnet, forteller geologen som har jobbet i Store Norske siden 2005.

Til slutt håper Store Norske, å finne ut om det er grunnlag for å utnytte den geotermiske energien på Svalbard.

Elektrisitet
Men jordvarme kan gi mer enn bare varme. Når boret passerer to kilometer begynner det å bli så varmt at det kan utnyttes til produksjon av elektrisitet.

– Man må vanligvis ha kokende vann når man skal utnytte det til elektrisitet, men ved bruk av andre væsker som fordamper tidligere, kan det gjøres ved 74-80 grader, sier Malte Jochmann og legger til: – Men det er små bosettinger her så det skal litt til for at det skal lønne seg. Fordelen er at vi allerede har fjernvarmesystem i noen av bosetningene her på Svalbard.

– Er dette en del av framtidas energikilder på Svalbard?

– Prosjektet skal bidra til svaret på dette spørsmålet. Prosjektet skal se på alle bosettingene på Svalbard, og hvor det er best egnet.

Følger spent med
Forskningsrådet følger interessert med i prosjektet som nå starter i nord.

– Svalbard er et område med spennende geologi. Dersom dette prosjektet viser at de geotermiske forholdene ligger til rette for fornybar energiproduksjon og dette gjør energileveransene på Svalbard mer miljøvennlige, treffer dette rett i kjernen av Forskningsrådets målsetninger på området, sier avdelingsdirektør Rune Volla i Norges Forskningsråd.

– Utnyttelse av dype geotermiske ressurser er et felt som ennå er i tidlig utvikling, men som åpenbart har stort potensial i verden. Dette betyr at norsk kompetanse etter hvert også kan være verdifull eksportvare, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Malte Jochmann

Faktaboks

Geotermisk energi

• Dyp geotermisk energi er varmeenergi fra jordens indre, dypere enn 300m. Temperaturforskjellen mellom jordas indre og ytre fører til en kontinuerlig varmestrøm fra jordens indre til overflaten.

• I tillegg til varmeformål kan dyp geotermisk energi utnyttes som energikilde for kraftproduksjon på grunn av høye temperaturer.

Kilde: Fornybar.no

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!