Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er de neste TV-kjendisene

Julegaven: Kari Petronella Grunnførfjord Finstad (t.v.) og Kirsti Lund Vik gleder seg over pakken fra Sysselmannen, som blant annet inneholder nonstop til pepperkakehuset. NRK-fotograf Erling Bjørklund fanger det hele på film. Foto: christian nicolai bjørke FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Her er de neste TV-kjendisene

Livet på Bjørnøya skal fanges på film de neste seks månedene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2014 kl 21:04

– Kari! Kom og se her.

NRK-fotograf Erling Bjørklund vinker til seg meteorologifullmektig Kari Petronella Grunnførfjord Finstad.
Sysselmannen har akkurat kommet med en julepakke til besetningen på Bjørnøya, og i den er det et par poser med nonstop. Erling har tidligere filmet at Kari og kollegaen Kirsti Lund Vik lagde pepperkakehus, og nå vil han gjerne filme gleden over at pynten er i hus.

– Kan du ikke heller filme Kirsti? prøver Kari seg.

– Vi kan filme begge to, sier Erling og kikker ned i skjermen mens Kari og Kirsti pakker opp gløgg, sjokolade og lesestoff.

De neste seks månedene skal NRK følge livet på Bjørnøya meteorologiske stasjon, som ligger i Herwighamna.

Spent besetning
Stasjonen er bemannet året rundt, og er den eneste faste virksomheten på øya.

– Vi er spente på resultatet, sier stasjonssjef Erik Sommerseth, som akkurat har begynt på sitt femte opphold på Bjørnøya.

Det får han ikke se før tidligst høsten 2014. Da sender NRK seks programmer om de ni personene som holder til på stasjonen fram til juni. Man skulle kanskje tro at folk som søker seg til en øy så langt fra allfarvei ikke var spesielt interessert i å bli fulgt av kameraer hele tiden.

– Det er ingen av oss som har søkt seg hit for å gjemme seg bort. De fleste ser på Bjørnøya og Arktis som en spennende opplevelse, og så går de tilbake til sine aktive liv etter det, sier Sommerseth.

Han understreker at alle ble gjort oppmerksomme på at NRK ville filme oppholdet da de fikk tilbud om jobben.

En av gjengen
Kari er ferdig med å pakke ut godsakene, hele tiden med kameraet tett på seg.

– Vi ble fort vant til det. Men de første dagene var ganske intense, sier hun.

Det var en rekke arbeidsoppgaver de måtte komme seg inn i før den forrige besetningen reiste, og da var det ikke alltid like lett å samtidig ha et kamera opp i ansiktet.

– Første gang jeg skulle lese værmeldinga ble det en del feil. Jeg sa for eksempel A6 istedenfor Alfa 6, sier hun.

Men nå er fotograf Erling en del av gjengen. Opprinnelig var det tre personer fra NRK, men de to andre dro ned dagen før Svalbardposten var på besøk. Erling, derimot, skal feire jul på øya.

– Det blir en helt spesiell jul, og jeg er takknemlig for at jeg har en forståelsesfull familie, sier han.

Livet på Svalbard
Han var med og filmet dokumentarserien «Livet er Svalbard», som hadde premiere i 2004. Da plukket de ut tolv innbyggere i Longyearbyen, og skildret livene deres gjennom en periode på seks måneder. Den samme muligheten til å velge hvem de ville ha med i dokumentaren har de ikke på Bjørnøya.

– Men jeg er kjempeimponert over de som er her. De gir mye av seg selv, og viser godt at folk er forskjellige.

– Filmer dere alt?

– Vi er veldig lydhøre hvis noen setter grenser, og driver ikke med dyneløfting. Da Big Brother gikk, måtte deltakerne finne seg i alt, men her tar vi hensyn og lar folk være i fred hvis de ønsker det, sier Erling.

Trives i eget selskap
Tre eller fire ganger skal NRK oppholde seg på Bjørnøya de neste seks månedene. De blir noen uker hver gang.

I det Svalbardposten besøker Bjørnøya, har besetningen vært der i halvannen uke. På den tiden har den forrige bestningen vært til stede nesten hele tiden, samt et kamerateam på tre fra NRK – og et fullastet helikopter fra Sysselmannen. Så foreløpig har det ikke vært mye tid til det som gjorde at Kari søkte seg hit.

– Det som trakk meg hit var muligheten for å være på en øde øy for en periode. Det er helt klart en forutsetning å trives i eget selskap for å bo her, sier hun.

Når programmet om Bjørnøya en gang kommer på TV, har den nåværende besetningen for lengst forlatt øya.

– Det blir sikkert skikkelig rart å se det så lenge etterpå. Men det er fint å få dette minnet grundig dokumentert, sier Kari.

Nøkkelord

Se bildet større

Julebesøk: Sysselmannens årlige julebesøk ble selvfølgelig filmet. Sokneprest Leif Magne Helgesen holder her en preken i dagligstua på stasjonen. Foto: christian nicolai bjørke FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!