Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er de første helikopterbildene fra skredkatastrofen

Husene ligger hulter til bulter og delvis nedgravd i snø etter lørdagens skred som kostet to menneskeliv. Totalt elleve bygninger ble truffet. En av dem var ryddet bort da dette bildet ble tatt. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten

Snøskredet:

Her er de første helikopterbildene fra skredkatastrofen

Enorme ødeleggelser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.12.2015 kl 13:13

Svalbardposten var med da Sysselmannen fløy over de ikoniske spisshusene som ble rammet av et massivt snøskred lørdag formiddag.

Området er ikke til å kjenne igjen. Bygningene ligger hulter til bulter og delvis begravd, etter at de ble truffet av enorme snømengder som uten forvarsel kom seilende ned den vestlige fjellsiden til Sukkertoppen.

Skredet traff elleve bygninger. Ett av husene dem beveget seg 80 meter.

– Det er snakk om helt absurde krefter, sier geolog og skredekspert Kjetil Brattlien i NGI, som selv har befart stedet til fots og i helikopter.

Se bildet større

Skredekspert Kjetil Brattlien i NGI sier utfallet kunne blitt mye verre, om ikke husene sto på peler og kunne bevege på seg da skredet kom. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten

– Alle disse skadene er et dramatisk syn, som gjør at man nok en gang blir minnet om hvor sårbare vi er opp mot naturen, sier Brattlien.

Bruddkanten var cirka 200 meter langt, og skredet falt 80 meter før det nådde bebyggelsen.

– Vi kan estimere at rundt 5000 tonn snø løsnet. Vi har begynt å regne med, og det kan ha hatt en hastighet på 80 kilometer i timen da det traff husene. Det ser nesten ut som en kjedekollisjon med biler, og når det er snakk om hus sier det litt om kreftene som var i bildet, sier han.

Se bildet større

NGI estimerer at de ble truffet av rundt 5000 tonn snø i 80 kilometer i timen. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten

To personer omkom: 42 år gamle Atle Kjartan Husby og to år gamle Nikoline Røkenes. Brattlien sier at et skred av denne typen kunne ført til langt høyere antall døde og hardt skadde.

– Det er egentlig utrolig at det gikk s bra som det gikk. Husene sto på peler og kunne flytte på seg. Om ikke ville det gått betydelig verre, sier han.

Det har lenge vært kjent at området er skredfarlig. Nå er NGI-ekspertene engasjert i et skredvarslingsopplegg for Longyearbyen denne vinteren.

Hva den permanente løsningen for bebyggelsen inntil fjellsiden blir, er for tidlig å si.

Se bildet større

Bruddkanten lå 120 meter opp i fjellsiden og var 200 meter lang. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten

– Skredsikring er helt sikkert noe som vil bli vurdert nærmere, enten oppe i fjellsiden eller ved bebyggelsen. En annen løsning er å flytte husene, dersom det blir for vanskelig eller dyrt med sikring, sier Brattli.

LNS startet tirsdag morgen arbeidet med å rive to av de skredrammede spisshusene i Longyearbyen, for å klarere veien inn til øvrig bebyggelse. Disse to husene var ubebodde og sto tomme da skredet rammet.

Skredområdet sett fra luften
Enorme krefter var i sving da snøskredet traff spisshuene i Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!