17. mai-talene:

Her er barnas tale

7. klassingene Anniken Berger og Eiril Tjora holdt barnas tale i Svalbardhallen.

Publisert

Kjære Longyearbyen, i dag er dagen hvor store og små samles her i hallen for å leke leker, spise pølser, is og kake. Grunnen til at vi gjør alt dette, er fordi at for 204 år siden kjempet vårt tapre fedreland for at vi skulle få et demokrati og en egen grunnlov. Da møttes 112 menn i Eidsvoll-bygningen, for å lage grunnlov.

Bildegalleri: 17. mai-toget i bilder

Vi i 7.klasse syntes at det er bra at vi har en dag hvor vi blir minnet på hvor heldige vi faktisk er. Vi er takknemlig for at 17.mai handler så mye om nettopp oss, barn og unge. At vi også får lov til å gå i toget og at vi får lov til å ha en mening om hvordan vi syntes at ting skal være. Istedenfor at vi må se på at militæret marsjerer i gatene, sånn som noen barn opplever. Vi må tenke på familier i andre land, som ikke har det så bra som oss. Krigen i Syria har nå vart i litt over 7 år, og flere og flere barn og voksne blir enten drept eller må flykte fra hjemmene sine.

Video: 17. mai-tog i vind og sol

I 1814 løste mye seg for Norge, men selv om vi fikk vår egen grunnlov var ikke alt rettferdig, vi var ikke helt selvstendige før i 1905. Damer fikk nemlig ikke stemmerett før i 1913. Før det hadde bare rike menn som var over 25 år lov til å stemme. Heldigvis er det ikke sånn lenger. Damer sine meninger betyr nå like mye som menn sine. Men vi er ikke helt i mål ennå, damer har fortsatt noen forskjeller på jobb, som for eksempel at det er lønnsforskjeller mellom de to kjønnene.

Bildegalleri: Storslått feiring i Svalbardhallen

Det har nå blitt bestemt at Svea skal legges ned, barn og voksne frykter at de må flytte ned. Noen barn har bodd i Longyearbyen hele livet, og må lage seg en helt ny hverdag et annet sted. Derfor er det viktig at vi tar vare på hverandre i tiden fremover. Vi er tross alt et bittelite samfunn. Hvis ikke en gang vi, vi som har alt vi kan ønske oss og rett til å si hva vi mener ikke klarer å stå sammen. Hvordan skal da utmagrede, sultne, slitne, redde mennesker klare å være venner, og la vær å drepe hverandre? Det er et spørsmål jeg har stilt meg selv mange ganger.

Svalbard blir bare mer og mer internasjonalt. Flere og flere mennesker fra andre land flytter hit for å jobbe, eller på grunn av den vakre og eksotiske naturen vi har her. Vi syntes at det er hyggelig at det har blitt en tradisjon at barna fra Barentsburg kommer hit for å danse og feire denne viktige dagen sammen med oss. For denne dagen er faktisk ganske viktig! Tenk på hvordan Norge hadde vært om vi fortsatt var i union med Sverige eller Danmark, da hadde vi ikke kunnet sitte her å spise så mange is vi ville.

Bildegalleri: – En dag for glede og takknemlighet

Alle vi i 7. klasse ønsker å takke dere som bidro til at vi fikk dratt på leirskole. Nå er det 6. klasse sin tur til dra, og det hadde vært hyggelig om dere kunne kjøpt et ekstra kakestykke av dem, sånn at de også får dratt på leirskole.

Nå har vi snakket lenge nok, så nå gjenstår det bare en ting å si: Gratulerer med dagen.

Her er alle 17. mai-talene

Powered by Labrador CMS