Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her drar isbjørnen 170 kilo not – etter øret

Isbjørnbinna kjempet i timesvis med fiskenota som den hadde satt fast øremerket i. Etter hvert klarte den å dra hele nota opp på brinken i bakgrunnen, og slepte den videre 200-300 meter innover. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Her drar isbjørnen 170 kilo not – etter øret

I flere timer kjempet binna med en fiskenot som nesten veide like mye som henne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.07.2014 kl 21:15

Fredag ettermiddag kom årets strandryddetokt fra Sysselmannen over en isbjørn som hadde satt øremerket sitt fast i en fiskernot i Sorgfjorden, nord på Spitsbergen. Binna romsterte rundt uten å klare å kvitte seg med den grønne nota.

I påvente av et helikopter med fagpersonell fra Norsk Polarinstitutt ble sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand og flere deltakere på strandryddetoktet vitne til bjørnens kamp for å komme fri.

I voldsomme drag klatret den opp de fire bratte metrene og dro og dro i nota til den slutt løsnet og ble med opp på brinken.

– Det er uklart om den hang etter øremerket hele tiden, eller om bjørnen brukte kjeven til å dra den etter seg, sier Lyssand.

170 kilo not
Helikopteret fra Sysselmannen ankom Sorgfjorden i halv ni-tiden på kvelden. Etter å ha gjort et sveip over bjørnen, begynte den å bevege seg sakte mot binna mens Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt gjorde klar geværet som kulle bedøve henne. I det Krapp begynte å sikte seg inn, gjorde binna en bevegelse som gjorde at hun kom fri av nota. Hun satt umiddelbart kursen sørover.

Rupert Krapp anslår binna til å veie mellom 200 og 220 kilo. Søndag veide Sysselmannen nota. Den viste seg å være på 170 kilo.

– I tillegg kommer den friksjonen som bygger seg opp på en så lang not, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.


Andre gang denne uka
Dette er andre gang denne uka at en bjørn må befris fra søppel. Tirsdag ble en bjørn som i flere uker hadde gått med en nylonløkke rundt halsen, befridd fra denne.

Les mer i Svalbardposten neste fredag.


LES OGSÅ:
Her blir den uheldige isbjørnen befridd

LES OGSÅ: Denne bamsen har gått slik i flere uker

LES OGSÅ: Søppel truer dyrelivet på Svalbard

LES OGSÅ: Forskersøppel gir hodepine

Nøkkelord

Se bildet større

Sorgfjorden ligger i Ny-Friesland på Nord-Spitsbergen. Det var på vestsiden av fjorden at binna satte seg fast i garnet. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!