Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her drar isbjørnen 170 kilo not – etter øret

Isbjørnbinna kjempet i timesvis med fiskenota som den hadde satt fast øremerket i. Etter hvert klarte den å dra hele nota opp på brinken i bakgrunnen, og slepte den videre 200-300 meter innover. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Her drar isbjørnen 170 kilo not – etter øret

I flere timer kjempet binna med en fiskenot som nesten veide like mye som henne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.07.2014 kl 21:15

Fredag ettermiddag kom årets strandryddetokt fra Sysselmannen over en isbjørn som hadde satt øremerket sitt fast i en fiskernot i Sorgfjorden, nord på Spitsbergen. Binna romsterte rundt uten å klare å kvitte seg med den grønne nota.

I påvente av et helikopter med fagpersonell fra Norsk Polarinstitutt ble sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand og flere deltakere på strandryddetoktet vitne til bjørnens kamp for å komme fri.

I voldsomme drag klatret den opp de fire bratte metrene og dro og dro i nota til den slutt løsnet og ble med opp på brinken.

– Det er uklart om den hang etter øremerket hele tiden, eller om bjørnen brukte kjeven til å dra den etter seg, sier Lyssand.

170 kilo not
Helikopteret fra Sysselmannen ankom Sorgfjorden i halv ni-tiden på kvelden. Etter å ha gjort et sveip over bjørnen, begynte den å bevege seg sakte mot binna mens Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt gjorde klar geværet som kulle bedøve henne. I det Krapp begynte å sikte seg inn, gjorde binna en bevegelse som gjorde at hun kom fri av nota. Hun satt umiddelbart kursen sørover.

Rupert Krapp anslår binna til å veie mellom 200 og 220 kilo. Søndag veide Sysselmannen nota. Den viste seg å være på 170 kilo.

– I tillegg kommer den friksjonen som bygger seg opp på en så lang not, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.


Andre gang denne uka
Dette er andre gang denne uka at en bjørn må befris fra søppel. Tirsdag ble en bjørn som i flere uker hadde gått med en nylonløkke rundt halsen, befridd fra denne.

Les mer i Svalbardposten neste fredag.


LES OGSÅ:
Her blir den uheldige isbjørnen befridd

LES OGSÅ: Denne bamsen har gått slik i flere uker

LES OGSÅ: Søppel truer dyrelivet på Svalbard

LES OGSÅ: Forskersøppel gir hodepine

Nøkkelord

Se bildet større

Sorgfjorden ligger i Ny-Friesland på Nord-Spitsbergen. Det var på vestsiden av fjorden at binna satte seg fast i garnet. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!