Her blir den uheldige isbjørnen befridd

Etter flere uker med leting ble isbjørnen som har gått rundt med ei nylonløkke rundt halsen, funnet.

Her er isbjørnen bedøvd og frigjort fra nylontauet. Like etter flyttes den til et tørrere sted, hvor den kan våkne opp.
Publisert
Bjørnen er bedøvd og forskerne drar løkken over hodet på den.
Her er nylonløkka isbjørnhannen hadde rundt halsen. Rupert Krapp i Norsk Polarinstitutt sørget for å fjerne tauet.
Isbjørnen har forsøkt å fjerne tauet, og hadde merker i nakken i pels og hud.
På Bjørnnesholmen utenfor Austfjordneset ble bjørnen observert

Isbjørnen ble første gang observert i slutten av juni under en båttur. Naturfotografen Svein Wik tok bilder av dyret, som hadde nylontau surret rundt halsen.

- Vi dro opp i går ettermiddag og befridde bjørnen, sier Rupert Krapp, forsker ved Norsk Polarinstitutt, som sørget for å bedøve bjørnen og dra nylonløkken av hodet dens.

Det er uvisst hvor lenge dyret har gått slik, men bjørnen kan ha viklet seg inn i garnrestene mens den har undersøkt andre dyr som har satt seg fast i strandsøppel. Isbjørnen har evne til å legge voldsomt på seg i løpet av kort tid om den kommer over et kadaver eller tar sel, noe som ville påført isbjørnen store plager.

- Da skjærer det seg inn i huden, og det vil være plagsomt for dyret, sier isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt.

Derfor har Sysselmannen vært på leting etter dyret siden begynnelsen av juli, men det har vært som å lete etter nåla i høystakken.

Tirsdag kom imidlertid meldingen til Sysselmannen om at bjørnen var observert på Bjørnnesholmen ved Austfjordnes ved innløpet til Austfjorden på nordsiden av Spitsbergen. Obsevasjonen ble gjort av paret som driver overvintringsfangt på fangststasjonen, og et helikopter fra Airlift med personell fra polarinstituttet ble sendt ut.

- Vi fant ham på Bjørnnesholmen i 13-tiden og fikk ham dirigert over på land nord for stasjonen. Han ble så bedøvet litt nord for det lille vannet som ligger rett nord for Austfjordnes, i 13.30-tiden. Vi var ferdige i 14.30 tiden, og hadde da nettopp flyttet ham vekk fra det lille vannet og opp på et tørt høydedrag, og dro så til fangststasjonen. Da var han våken men ikke på beina ennå. Da vi passerte bjørnen igjen 16.12, var han på beina og gikk sakte men stødig innover mot øst. Vi varslet stasjonen om dette og dro derfra, forteller Rupert Krapp.

- Tauet var ikke stramt ennå, men bjørnen hadde tydeligvis prøvd å slite den av, og hadde litt slitemerker i pelsen og huden, sier han.

Bjørnen, en tre år gammel hann, veier 170 kilo, og er i godt hold.

LES OGSÅ: Bamse går rundt med nylonløkke rundt halsen

LES OGSÅ: Søppel truer dyrelivet på Svalbard

Powered by Labrador CMS