Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her blir den uheldige isbjørnen befridd

Her er isbjørnen bedøvd og frigjort fra nylontauet. Like etter flyttes den til et tørrere sted, hvor den kan våkne opp. FOTO: Håvard Hansen, Norsk Polarinstitutt

Her blir den uheldige isbjørnen befridd

Etter flere uker med leting ble isbjørnen som har gått rundt med ei nylonløkke rundt halsen, funnet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.07.2014 kl 13:27

Isbjørnen ble første gang observert i slutten av juni under en båttur. Naturfotografen Svein Wik tok bilder av dyret, som hadde nylontau surret rundt halsen.

- Vi dro opp i går ettermiddag og befridde bjørnen, sier Rupert Krapp, forsker ved Norsk Polarinstitutt, som sørget for å bedøve bjørnen og dra nylonløkken av hodet dens.

Det er uvisst hvor lenge dyret har gått slik, men bjørnen kan ha viklet seg inn i garnrestene mens den har undersøkt andre dyr som har satt seg fast i strandsøppel. Isbjørnen har evne til å legge voldsomt på seg i løpet av kort tid om den kommer over et kadaver eller tar sel, noe som ville påført isbjørnen store plager.

- Da skjærer det seg inn i huden, og det vil være plagsomt for dyret, sier isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt.

Derfor har Sysselmannen vært på leting etter dyret siden begynnelsen av juli, men det har vært som å lete etter nåla i høystakken.

Tirsdag kom imidlertid meldingen til Sysselmannen om at bjørnen var observert på Bjørnnesholmen ved Austfjordnes ved innløpet til Austfjorden på nordsiden av Spitsbergen. Obsevasjonen ble gjort av paret som driver overvintringsfangt på fangststasjonen, og et helikopter fra Airlift med personell fra polarinstituttet ble sendt ut.

- Vi fant ham på Bjørnnesholmen i 13-tiden og fikk ham dirigert over på land nord for stasjonen. Han ble så bedøvet litt nord for det lille vannet som ligger rett nord for Austfjordnes, i 13.30-tiden. Vi var ferdige i 14.30 tiden, og hadde da nettopp flyttet ham vekk fra det lille vannet og opp på et tørt høydedrag, og dro så til fangststasjonen. Da var han våken men ikke på beina ennå. Da vi passerte bjørnen igjen 16.12, var han på beina og gikk sakte men stødig innover mot øst. Vi varslet stasjonen om dette og dro derfra, forteller Rupert Krapp.

- Tauet var ikke stramt ennå, men bjørnen hadde tydeligvis prøvd å slite den av, og hadde litt slitemerker i pelsen og huden, sier han.


Bjørnen, en tre år gammel hann, veier 170 kilo, og er i godt hold.

LES OGSÅ: Bamse går rundt med nylonløkke rundt halsen

LES OGSÅ: Søppel truer dyrelivet på Svalbard

Se bildet større

Bjørnen er bedøvd og forskerne drar løkken over hodet på den. FOTO: Håvard Hansen, Norsk Polarinstitutt

Se bildet større

Her er nylonløkka isbjørnhannen hadde rundt halsen. Rupert Krapp i Norsk Polarinstitutt sørget for å fjerne tauet. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Isbjørnen har forsøkt å fjerne tauet, og hadde merker i nakken i pels og hud. FOTO: Svein Wik, Arctic Wildlife Tours

Se bildet større

På Bjørnnesholmen utenfor Austfjordneset ble bjørnen observert FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!