Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her blir de savnede mennene reddet etter 30 timer i en grop

De tre mennene ble funnet i god behold på Köenigsbergbreen etter en omfattende leteaksjon. FOTO: Trond Olsen / Sysselmannen

Her blir de savnede mennene reddet etter 30 timer i en grop

Skuterne brøt sammen på østkysten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.03.2015 kl 00:31

De tre savnede svenske mennene i 30-åra, som ble funnet på Königsbergbreen i 23-tida i går kveld, hadde ligget ute i 30 timer etter at alle skuterne i følget brøt sammen.

- De reiste ut med tre skutere og sleder. Først fikk de problemer med én skuter, men kjørte videre på to til Agardh og lå over i jeger og fisk-hytta, sier sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad til Svalbardposten.

Dagen etter bestemte de seg for å reise nordover mot Dunérbukta og opp Nordmannsfonna mot Königsbergbreen, på grunn av dårlige forhold i Fulmardalen.

Da brøt de to siste skuterne sammen.

- De begynte å gå til fots for å finne en trase hvor folk kjører, men været tyknet til og det blåste så mye at de ikke greide det. De gikk tilbake til skuterne og gravde seg ned i en grop og fikk le. Der lå de i 30 timer, fra tirsdag ettermiddag og til de ble funnet, sier Svarstad.

- Jeg kan ikke si at de var lokalkjente. De visste ikke nøyaktig hvor de var, sier hun.

De fastboende mennene, som dro ut mandag og skulle være tilbake sent tirsdag eller tidlig onsdag, hadde verken utstyr til å sette opp en nødleir, satellittelefon eller nødpeilesender. Da de ikke kom på jobb onsdag, ble Sysselmannen varslet av arbeidsgiver klokka 14.11.

- De hadde ikke med seg særlig utrustning, sier hun.

Den meget omfattende leteaksjonen, som inkluderte Sysselmannens helikoptre samt bakkmannskaper bestående av politifolk og Røde Kors hjelpekorps, ble vanskeliggjort av lite informasjon.

Sist kjente posisjon var Longyearbyen, og ingen visste nøyaktig hvor på østkysten de tre mennene skulle, eller om de hadde kommet fram. De ble oppdaget i 23-tida da de sendte opp nødsignaler.

- Helikoptret passerte dem. Det var delvis skyet, men noen sprekker innimellom. Da var det en om bord som så et lysglimt. Helikoptret snudde og forsøkte å ta seg ned. Mennene sendte opp flere røde signaler som vistes veldig godt, og vi greide å lokalisere dem, sier Svarstad.

Mennene, beskrevet som i god behold, ble flydd inn til Longyearbyen sykehus for en sjekk.

- Både de og vi ble veldig lettet. De var selvfølgelig kalde og bar preg at å ha vært ute i 30 timer, og ble sendt til sykehuset av ren rutine, sier Svarstad, og legger til at et Orion-fly fra 333-skvadronen på Andøya var planlagt å gå på vingene om de ikke ble funnet i løpet av natta.

Nøkkelord

Se bildet større

Mennene ble funnet ved en tilfeldighet, etter at noen om bord Sysselmannens helikopter så et rødt lysglimt i en sprekk i skylaget. Til venstre går redningsmannen fra Lufttransport. FOTO: Trond Olsen / Sysselmannen

Se bildet større

Følget ble funnet nedgravd i en grop ved skuterne. FOTO: Trond Olsen / Sysselmannen

Se bildet større

Mennene forsøkte å ta seg opp over Königsbergbreen, på grunn av vanskelige forhold i Fulmardalen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Se bildet større

Mennene ankom sykehuset for en rutinesjekk rundt midnatt. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!