Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hentet levninger på Likneset

Fredag ble to kister med levningene etter hvalfangere som ble gravlagt på Likneset mellom 1600 og 1700-tallet bragt inn til Svalbard museum. Seniorrådgiver hos Sysselmannen, Paul Lutnæs (bak t.v.) og sysselmannsbetjent Krister Sæther hjelper Marlene Mellum og Erlend Jensen Sandvoll ved Svalbard museum med å få de to hvalfangerne inn på kjølerom hvor de blir oppbevart til oktober. Da skal innholdet åpnes og undersøkes nærmere. Den tredje kisten ble fraktet inn torsdag. FOTO: John Christian Nygaard

Hentet levninger på Likneset

For første gang på 26 år er det gjort nye arkeologiske utgravinger på Likneset. Tre graver fra flere hundre år tilbake i tid stod i fare for å bli tatt av havet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.08.2016 kl 12:31

Tirsdag og fredag ble kister med levningene etter tre hvalfangere som har ligget begravet på Likneset, nordvest på Spitsbergen, fraktet inn til Svalbard museum. De tre skal ha blitt gravlagt der en gang mellom 1600 og 1700-tallet, og stammer trolig fra Nederland eller England.

Sist det ble gjort utgravinger på Likneset var i 1990, men denne sommeren har man arbeidet for å redde disse tre gravene, som stod i fare for å bli tatt av havet.

– Mitt inntrykk er at disse gravene kunne ha falt på havet i løpet av neste år, sier Tora Hultgreen, direktør ved Svalbard museum, og forteller at beslutningen om å foreta utgravingen ble tatt i fjor.

Selve utgravingene og transporten er planlagt og gjennomført av Sysselmannen.

Riksantikvar Jørn Holme har besøkt Svalbard siden torsdag, for å se på hvordan klimaendringene påvirker kulturminner. Han var selv med ut til Likneset på fredag, og bar de to siste kistene om bord i Sysselmannens helikopter.

– Det var veldig sterkt for meg å være med å bære kistene. Det blir sterkt fordi man får ta del i deres siste reise, sier Holme.

På grunn av endringer i klimaet, står kulturminner i strandsonene nå i større fare for å rase ut i sjøen enn tidligere. Det skyldes blant annet at vintersesongen blir kortere, noe som gir en lengere bølgesesong, som igjen fører til større errosjon i strandsonene. En økning i temperaturen gjør også at oppbevaringsforholdene i gravene blir dårligere.

– Derfor er det viktig å sikre det som om kort tid vil kunne forsvinne, sier Holme, og understreker at historiske graver i utgangspunktet skal få ligge i fred.

På grunn av det kalde klimaet som har vært på Svalbard, men som nå er i endring, er gravplassene som ble brukt av hvalfangere spesielt godt bevart. Derfor finner man blant annet tekstiler som gir et unikt innblikk i hva slags klær som ble brukt i Europa på 1600 og 1700-tallet.

De tre kistene er nå lagt i spesielle oppbevaringsrom på Svalbard museum. I oktober vil man gå igang med å se nærmere på innholdet.

Se bildet større

Riksantikvar Jørn Holme var lørdag på besøk hos Svalbard museum. Her viser direktør Tora Hultgreen frem en lue som er datert til 1600-tallet. Det unike kalde klimaet som har vært på Svalbard, men som nå er i endring, gjør at tekstilene man finner i gravene er bevart på en unik måte som man ikke finner andre steder i Europa. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Levningene fra gravplassen på Likneset som nå er fraktet inn til Svalbard museum, blir oppbevart i kjølerom på minus 20 grader til de skal undersøkes nærmere i oktober. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!