Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hentet forsker i Fardalen

Lille julaften sendte Sysselmannen helikopter for å hente en mann som teltet mellom Fardalen og Endalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.12.2011 kl 18:56

Mannen skulle ligge i telt mellom Fardalen og Endalen, men da kontaktpersonen hans i byen fikk en uklar melding på en dårlig satellittelefonlinje, ble Sysselmannen varslet.


Sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad forteller at mannen hadde en avtale om å ringe til kontaktpersonen annenhver dag. Etter avtalen skulle han ikke ha ringt før julaften.

 

– Vi tok en vurdering og bestemte oss for å dra ut og sjekke. Siden det var spådd dårlig vær, ville vi ikke risikere en redningsaksjon senere, sier sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad.


Et forskningsprosjekt

Førstebetjenten forteller at mannen hadde kjørt ut med et skuterfølge for et par dager siden i forbindelse med et forskningsprosjekt. Han hadde selv snøskuter med seg og teltet alene.

Sysselmannen fikk melding om forskeren rundt klokken 12.00. Helikopteret var tilbake i Longyearbyen med mannen rundt klokken 14.45.

– Det var ikke snakk om en nødsituasjon, men enkelte ganger må vi være i forkant når det er usikkert. Vi valgte å dra blant annet på grunn av værproblematikken, sier Svarstad.

Hun forteller at snøskuteren til mannen står igjen ved teltplassen.

– Kunne han ikke forskeren ha kjørt hjem selv?

– Han hadde nok ingen planer om å dra tilbake til byen. Årsaken til at vi dro var de uklare meldingene, sier Svarstad.

Røde Kors i beredskap

Svarstad forteller at skutermannskaper fra Røde Kors var i beredskap i tilfelle helikopteret ikke skulle nå mannen.

– Slik jeg har forstått det var det en tøff flytur. Det var mye vind og en trang dal. Vi har meget bra piloter her oppe, sier hun.

 

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!