Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hentet av fastboende fra Longyearbyen

På vei bort: – Nå trenger jeg en god advokat, sier Ibrahim Pliev. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Hentet av fastboende fra Longyearbyen

Ibrahim Pliev opplevde at han ble holdt igjen i Barentsburg. Dermed truet han med å gå til Longyearbyen – uten våpen, ski eller kart.

Tekst:

Publisert:

Siden 16 .september 2013 har Ibrahim Pliev fra den russiske republikken Ingusjetia virket som overlege ved sykehuset i Barentsburg. Søndag gikk kontrakten med Trust Arktikugol ut, men Pliev opplevde at han ikke fikk reise.

– Av en pasient fikk jeg vite at piloter ikke fikk lov til å sette meg på passasjerlista og at forskermiljøet, som lever litt på siden av gruvesamfunnet, hadde fått beskjed om å ikke hjelpe meg, sier han.

Fikk mindre penger
Han hevder at Trusten vil at han skal være i Barentsburg fram til neste fellesfly fra Russland kommer i slutten av april – selv om han ikke jobber.

– Det viktigste for dem er at de kan si at det er en doktor i Barentsburg hvis noen spør, sier han.

Pliev sier at han har støtt på kritikkverdige forhold helt siden han fikk jobben. Før han dro nordover, møtte han general­direktør Aleksander P. Veselov i Moskva. Pliev hevder at Veselov ikke ville skrive kontrakt, men at Pliev måtte tro ham på hans ord da han sa at legen kom til å få rundt 80-90.000 rubler i måneden (13-15.000 kroner).

Utbetalingen viste seg å være vesentlig lavere, og de to siste månedene har verken han eller noe annet personell på sykehuset fått lønn i det hele tatt, hevder overlegen.

Gnage av seg beinet
Mandag kveld truet Pliev med å gå til Longyearbyen til fots – uten våpen, kart eller noe kunnskap om terrenget. Via nettet hadde han kjøpt en billett til Oslo onsdag formiddag.

– Når ulven er fanget i en felle, er den eneste løsningen å gnage av det ene beinet og fortsette med tre bein, sier han.

Han sendte en e-post til norske politimyndigheter på fastlandet, og fortalte at han ble holdt tilbake i Barentsburg mot sin vilje. Henvendelsen ble sendt videre til Sysselmannen på Svalbard. Via den russiske tolken var sysselmann Odd Olsen Ingerø personlig i kontakt med Pliev for å arrangere et møte tirsdag. Overlegen sa han ikke skulle legge ut på tur den kvelden.

Fastboende hentet ham
Samtidig hadde Pliev kontaktet bekjente i Longyearbyen og forklart situasjonen. I løpet av tirsdag formiddag la to fastboende ut på skutertur til Barentsburg for å hente overlegen. Han fikk på seg en skuterdress og hjelm, og så vendte følget tilbake til Longyearbyen.
Mens Svalbardposten snakket med Pliev tirsdag kveld, begynte telefonen hans å ringe. Han fikk vite av en bekjent at folk begynte å lure på hvor han var blitt av.

– Nå trenger jeg først og fremst en god advokat. Hvis dette blir en sak som utvikler seg, vil jeg søke om å bli politisk flyktning i Norge, sier han.

Hjemme i Ingusjetia har han en kone, og åtte barn fra to tidligere ekteskap.

– Forventer du represalier?

– Jeg mer enn forventer det. Jeg føler jeg har startet en stor kamp, og nå er konflikten brakt opp på et så høyt nivå at noe vil skje.

Onsdag dro Pliev med flyet til Oslo. Før det var han innom Sysselmannen og fikk forklare seg offisielt til myndighetene.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!