Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Henter sporene i Gruve 7

Jørn Hurum (t.h.) var i Gruve 7 i februar 2007 for å ta med seg noen av pantodontsporene. Her sammen med Håvard Dyrkolbotn, som var den første som oppdaget avtrykkene året før. FOTO: Birger Amundsen

Henter sporene i Gruve 7

Jørn Hurum skal plukke ned sporene etter pantodonten i Gruve 7 før de går tapt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.10.2009 kl 12:41

– Dette er faktisk de beste pattedyrsporene fra denne tiden i hele verden, sier Jørn Hurum fra Naturhistorisk museum i Oslo til Store Norskes internavis Bedriftsnytt.

Årsaken til at han vil ta ned sporene fra hengen i Gruve 7, er at denne delen av gruva snart blir stengt, og dermed vil også sporene bli utilgjengelige.

– Jeg ble litt nervøs da jeg hørte det, så nå tar vi ned de sporene som er bra, forklarer paleontologen.

Unike spor

Hurum kommer til Svalbard i slutten av november for å ta ned pantodont-sporene.

– Vi kommer til å ta med fotsporene til Svalbard Museum og preparere dem der. Planen er at vi skal få hjelp av barn i Longyearbyen til den jobben, forteller han og understreker at det er viktig å bevare fotsporene, som han omtaler som unike.

Fotsporene etter pantodontene i Gruve 7 skal inngå i samlingen til Svalbard Museum. Jørn Hurum håper imidlertid at han kan få låne med seg ett eller to til Naturhistorisk museum, skriver Bedriftsnytt.

60 millioner år

Rekken av fotspor ble oppdaget i hengen i Gruve 7 av Håvard Dyrkolbotn og Kent Solberg i desember 2006. Da Jørn Hurum fikk vite om avtrykkene, satte han seg på første fly til Svalbard og fastslo at sporene var fra et 60 millioner gammelt pattedyr – en pantodont. I februar 2007 var han i gruva og tok med seg noen av de beste eksemplarene. 

Mer om pantodontene kan du lese her

Last ned vedlegg

Pantodonter.pdf

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!