Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Henlegger dødsulykke

Det var med dette skipet «Polaris I» turistene var på cruise. Ulykken skjedde da turistene var ute i gummibåter på bresafari ved Esmarkbreen i Ymerbukta. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Henlegger dødsulykke

En fransk kvinne omkom da Esmarkbreen kalvet i august i fjor. Påtalemyndigheten tiltaler ikke reiseselskapet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2013 kl 13:14

I august døde en fransk kvinne etter at hun ble truffet av is da Esmarkbreen i Ymerbukta kalvet. En fransk mann ble skadet. Ulykken skjedde da tolv turister og to guider var på sighteseeing med gummibåter ved fronten av breen. Turen ble arrangert av Grands Espaces som chartret skipet «Polaris I», og dro på gummibåttur ut fra den.

Ifølge assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim ble det konkludert med intet straffbart forhold for kapteinen av «Polaris I» og eieren av Grands Espaces. Saken mot guidene som førte gummibåtene er henlagt av Troms og Finnmark statsadvokatembeter på grunnlag av bevisets stilling.


Usikker på avstand

Alfheim forteller at Sysselmannen ikke vet sikkert hvor langt unna breen gummibåtene var.

– Men vi er ganske sikre på at de har vært lengre unna breen enn anbefalingene som er gitt. Vi har konkludert med at de er mer enn 60 til 80 meter unna, som er den aktuelle sonen som er anbefalt tidligere, sier Alfheim.

Flere vitner har forklart seg om avstanden.

– Vi har noen uttalelser som tyder på at de var omtrent 200 meter fra breen og lengre enn det. Samtidig har vi bilder som kan indikere at de var nærmere, sier Alfheim.

Etter ulykken i Hornsund i 2007 ble det anbefalt at man bør holde en minimumsavstand på 200 meter fra brefronten. I en studie fra Norsk Polarinstitutt (NP) blir det konkludert med at det er fare for direkte treff fra isbreen ut til mellom 60 og 80 meter fra breen, der man har brehøyde på mellom 20 til 50 meter. Esmarkbreen ble målt til 34 meter. På grunn av bølger som kalvende breer lager, mener NP at faresonen bør utvides, og anbefaler en sikkerhetssone på 200 meter.

Alfheim forteller at de har lagt til grunn at gummibåtene så langt unna at de var utenfor sonen for direkte treff.
– Når sikkerhetssonen på 200 meter er satt på grunn av fare for bølger, er det vanskelig å gi straff for direkte treff. Så er det slik at dette har skjedd, og personer ble truffet direkte. Det må vi ta med i hvordan vi skal gi anbefalinger i framtida, sier Alfheim.Eksplosjonsartet kalving

Han forteller at den typen kalving som skjedde i Ymerbukta, ikke var vurdert da anbefalingene ble gitt.

– Det var kalving på land i tilknytning til fjorden. Den har hatt en nærmest eksplosjonsartet kjede, isen ble kastet rett ut i stedet for ned i sjøen, sier Alfheim.

Se bildet større

Ulykken skjedde ved Esmarkbreen, innerst i Ymerbukta, som er en sidefjord i Isfjorden. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!