Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Henlagt igjen

Dødsulykken skjedde innerst i Ymerbukta, på andre sida av Isfjorden, vest for Longyearbyen. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Henlagt igjen

Det blir ikke reist tiltale etter dødsulykken i Ymerbukta i fjor. Riksadvokaten støtter henleggelsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.07.2013 kl 15:10

Franske Ghylaine Pouseler (47) ble truffet av en isklump da hun satt i en gummibåt ved Esmarkbreen 21. august i fjor. Hun omkom av skadene, og i ettertid har kvinnens foreldre kritisert både Sysselmannen og den sveitsiske turoperatøren Grands Espaces.

I februar i år henla statsadvokaten saken, noe som opprørte Pouselers foreldre. De klaget, og 28. juni kom svaret: Riksadvokaten opprettholder henleggelsen.

Skuffet

Gunnar Nerdrum har vært foreldrenes advokat i denne saken. Han fikk oversendt avgjørelsen 11. juli, og han sier foreldre mottok nyheten med skuffelse.

– De er misfornøyde med avgjørelsen, og lurte på om det var noe mer de kunne gjøre, sier Nerdrum.

Men med avslaget fra riksadvokaten, er saken mer eller mindre endelig avgjort.

– Nå er det i praksis ikke noe å gjøre. Man kan gå til privat straffesak, men dette er en stor prosess, og jeg har anbefalt dem om ikke å gjøre det, sier advokaten.

Strid om avstand

I klagen rettet det franske ekteparet sterk kritikk mot turoperatøren og de to guidene som førte gummibåtene ved Esmarkbreen. Striden står i hovedsak om hvor langt ulykkesbåten var unna breen da den kalvet. Foreldrene mener ulykkesbåten må ha vært nærmere enn den anbefalte avstanden på 200 meter, noe Grands Espaces avviser.

Sysselmannen mener det uansett ikke er noen tvil om at gummibåten var mer enn 60 til 80 meter unna. Dette er avstanden som Norsk Polarinstitutt har angitt som minste sikkerhetsavstand.

Hadde instrukser

I avgjørelsen fra riksadvokaten påpekes det at Grands Espaces har instrukser om å holde en avstand på minst 200 meter fra brefronter. Riksadvokaten mener faren for at is kan slynges ut fra kalvende breer, kunne ha vært presisert i instruksen.

«Men det er ikke holdepunkter for at ulykken ikke hadde funnet sted om så hadde vært gjort. Det er heller ikke grunn til å tro at ulykken hadde vært unngått som selskapet hadde gjennomført møter om temaet», skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch i avgjørelsen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!