Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Henlagt igjen

Dødsulykken skjedde innerst i Ymerbukta, på andre sida av Isfjorden, vest for Longyearbyen. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Henlagt igjen

Det blir ikke reist tiltale etter dødsulykken i Ymerbukta i fjor. Riksadvokaten støtter henleggelsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.07.2013 kl 15:10

Franske Ghylaine Pouseler (47) ble truffet av en isklump da hun satt i en gummibåt ved Esmarkbreen 21. august i fjor. Hun omkom av skadene, og i ettertid har kvinnens foreldre kritisert både Sysselmannen og den sveitsiske turoperatøren Grands Espaces.

I februar i år henla statsadvokaten saken, noe som opprørte Pouselers foreldre. De klaget, og 28. juni kom svaret: Riksadvokaten opprettholder henleggelsen.

Skuffet

Gunnar Nerdrum har vært foreldrenes advokat i denne saken. Han fikk oversendt avgjørelsen 11. juli, og han sier foreldre mottok nyheten med skuffelse.

– De er misfornøyde med avgjørelsen, og lurte på om det var noe mer de kunne gjøre, sier Nerdrum.

Men med avslaget fra riksadvokaten, er saken mer eller mindre endelig avgjort.

– Nå er det i praksis ikke noe å gjøre. Man kan gå til privat straffesak, men dette er en stor prosess, og jeg har anbefalt dem om ikke å gjøre det, sier advokaten.

Strid om avstand

I klagen rettet det franske ekteparet sterk kritikk mot turoperatøren og de to guidene som førte gummibåtene ved Esmarkbreen. Striden står i hovedsak om hvor langt ulykkesbåten var unna breen da den kalvet. Foreldrene mener ulykkesbåten må ha vært nærmere enn den anbefalte avstanden på 200 meter, noe Grands Espaces avviser.

Sysselmannen mener det uansett ikke er noen tvil om at gummibåten var mer enn 60 til 80 meter unna. Dette er avstanden som Norsk Polarinstitutt har angitt som minste sikkerhetsavstand.

Hadde instrukser

I avgjørelsen fra riksadvokaten påpekes det at Grands Espaces har instrukser om å holde en avstand på minst 200 meter fra brefronter. Riksadvokaten mener faren for at is kan slynges ut fra kalvende breer, kunne ha vært presisert i instruksen.

«Men det er ikke holdepunkter for at ulykken ikke hadde funnet sted om så hadde vært gjort. Det er heller ikke grunn til å tro at ulykken hadde vært unngått som selskapet hadde gjennomført møter om temaet», skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch i avgjørelsen.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!