Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Henla sak mot Sysselmannen

Avsluttet: Spesialenheten for politisaker mener det ikke er rimelig grunn til å undersøke saken mot Sysselmannen nærmere. FOTO: Monika Aaserud

Henla sak mot Sysselmannen

I november i fjor ble Sysselmannen anmeldt for å ha unnlatt å registrere melding om ulovlig overflying i sine offisielle journaler. Nå har Spesialenheten for politisaker henlagt saken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.08.2013 kl 13:24

29. november 2012 mottok Spesialenheten for politisaker anmeldelsen av Sysselmannen. Forholdet dreier seg om brudd på straffeloven, om misbruk av stilling, etter at to henvendelser til Sysselmannen ikke ble registrert i de offesielle journalene. Det er lovstridig ifølge Lov om offentlig innsyn, offentlighetsloven.

Les også: Anmeldt for manglende journalføring


Sysselmann Odd Olsen Ingerø sier at de har rutiner for journalføring, og at de stadig etterstreber å bli bedre.

– I den utstrekning det er noe å lære av denne saken, så tar vi det med oss. Vi vil heller journalføre mer enn nødvendig, slik at dette ikke skjer igjen, sier Ingerø.

Skremte hvalrosser
Hennvendelsene Sysselmannen ikke registrerte gjaldt ulovelig overflygning på Torellneset 27. juni 2012. Denne dagen ble en flokk på rundt 40-50 hvalross forstyrret mens de lå og sov. Kystvakten ville nemlig inspisere at turistene i området ikke skremte hvalrossen som lå på land. Det førte til at Kystvakten selv skremte hvalross på havet.

Les også: Jaget hvalross på sjøen

Sysselmannens reiselivsrådgiver Margrete Nilsdatter Skaktavl Keyser mottok 5. juli 2012 en epost fra generalsekretær Frigg Jørgensen i Aeco, organisasjon til cruisenæringen på Svalbard, hvor det sto: «En av våre medlemmer opplevde at Kystvaktas fix wing hadde flere lave overflygninger av en hvalrosskoloni på Nordaustlandet (muligens Augustabukta eller Torellneset) i forrige uke. Dyrene ble tydelig skremte. Det hele foregikk med en gruppe gjester som tilskuere».

« Jeg vidreformidler»
Skaktavl Keyser svarte Jørgensen samme dag og takket for informasjonen. «Jeg videreformidler», sto det i eposten.

Mailen fra Jørgensen ble videresendt til både assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim, miljøvernavdelingen og politiavdelingen. En sysselmannsoverbetjent sendte 16. juli en intern epost, hvor han informerte om at han hadde vært i kontakt med sjefen for Kystvakten, og bedt ham ta kontakt med Lufttransport for å vidreformidle at slik lavtflyging ikke skulle skje i framtiden. De skyldige har innrømmet at de fløy for nær hvalrosskolonien, og at det ikke skal skje igjen.

Ble ikke journalført
8. august kom det nok en epost angående den samme episoden på Torellneset. Denne gangen fra ekspedisjonsleder Henrik Løvendahl i Polar Quest Expeditions. Han sendte en epost med en lengre rapport om hendelsen til reiselivsrådgiver Skaktavl Keyser. Verken denne mailen, eller svaret 21. august ble journalført.

– Ifølge assisterende sysselmann ble ikke eposthenvendelsene og etterfølgende tilbakemeldinger journalført. Han har vist til at han ikke anså den første henvendelsen som en sak som skulle journalføres, fordi han oppfattet epostene som informasjon, ikke et krav eller pålegg, står det i påtalevedtaket fra Spesialenheten.

Den andre henvendelsen ble heller ikke ansett som nødvendig å journalføre, i og med at saken var behandlet og avsluttet hos Sysselmannen.

Les også: Lagt unna dokumenter

Skyltes en glipp
Etter at Svalbardposten ble kjent med episoden, og ikke kunne finne noe i Sysselmannens postlister, ble assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim konfrontert med hendelsen 26. september 2012. Alfheim svarte at det hele skyldes en glipp, og at korrespondansen burde vært journalført.

Spesialenheten for politisaker har nå gjort en vurdering av saken og konkluderer med at henvendelsene burde ha vært arkivført.

– Spesialenheten finner det imidlertid ikke sannsynlig at ansatte hos Sysselmannen har opptrådt på et vis som kan medføre straffeansvar. Saken henlegges med den begrunnelse at det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold, står det i Spesialenhetens påtalevedtak.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!