Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hemmelig forlik for Seadrill etter Svalbard-forsøk

Steinar Johansen var daglig leder i Seadrill Norge. De hadde en inntekt på over 700 millioner kroner og skattet 115 millioner kroner til Svalbard i 2009. Selskapet var den største skatteyteren på Svalbard det året. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Steinar var eneste ansatte:

Hemmelig forlik for Seadrill etter Svalbard-forsøk

John Fredriksen-selskapet forsøkte å bruke Svalbard som skatteparadis, men fikk baksmell. Nå er det inngått et hemmelig forlik.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.05.2014 kl 09:00

– Skatteetaten kan ikke kommentere denne saken, sier Arne Lutro, presseansvarlig i Skatt Vest, til Dagens Næringsliv.

Heller ikke Seadrill vil kommentere forliket til avisen.

Seadrill etablerte seg på Svalbard i årsskiftet 2007/2008, og overførte eierskap av fire rigger og en nybyggingskontrakt. Målet var at Svalbards lave skattesats på 16 prosent skulle gi en bedre bunnlinje.

Steinar Johansen var daglig leder og eneste ansatte i Longyearbyen, og selskapet ble raskt den største skatteyteren på Svalbard. Fra 2008 til 2010 betalte Seadrill rundt 770 millioner kroner i skatt, og sparte dermed rundt 600 millioner enn hvis de skulle betalt skatt på fastlandet.

Men myndighetene reagerte, og i 2011 ble Seadrill varslet om at skatteregimet på Svalbard ville bli lagt om slik at overskudd under ti millioner kroner ville ilegges fastlandsskatt.

Få uker senere la Seadrill ned virksomheten, og senere saksøkte selskapet Skatt Vest etter å ha fått en skatteregning på 1,5 milliarder kroner.

Rettssaken var berammet i neste uke, men nå har altså partene inngått et hemmelig forlik.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!