Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hemmelig forlik for Seadrill etter Svalbard-forsøk

Steinar Johansen var daglig leder i Seadrill Norge. De hadde en inntekt på over 700 millioner kroner og skattet 115 millioner kroner til Svalbard i 2009. Selskapet var den største skatteyteren på Svalbard det året. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Steinar var eneste ansatte:

Hemmelig forlik for Seadrill etter Svalbard-forsøk

John Fredriksen-selskapet forsøkte å bruke Svalbard som skatteparadis, men fikk baksmell. Nå er det inngått et hemmelig forlik.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.05.2014 kl 09:00

– Skatteetaten kan ikke kommentere denne saken, sier Arne Lutro, presseansvarlig i Skatt Vest, til Dagens Næringsliv.

Heller ikke Seadrill vil kommentere forliket til avisen.

Seadrill etablerte seg på Svalbard i årsskiftet 2007/2008, og overførte eierskap av fire rigger og en nybyggingskontrakt. Målet var at Svalbards lave skattesats på 16 prosent skulle gi en bedre bunnlinje.

Steinar Johansen var daglig leder og eneste ansatte i Longyearbyen, og selskapet ble raskt den største skatteyteren på Svalbard. Fra 2008 til 2010 betalte Seadrill rundt 770 millioner kroner i skatt, og sparte dermed rundt 600 millioner enn hvis de skulle betalt skatt på fastlandet.

Men myndighetene reagerte, og i 2011 ble Seadrill varslet om at skatteregimet på Svalbard ville bli lagt om slik at overskudd under ti millioner kroner ville ilegges fastlandsskatt.

Få uker senere la Seadrill ned virksomheten, og senere saksøkte selskapet Skatt Vest etter å ha fått en skatteregning på 1,5 milliarder kroner.

Rettssaken var berammet i neste uke, men nå har altså partene inngått et hemmelig forlik.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!