Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hemmelig buddha vokter byen

Dette buddhistiske symbolet skal passe på Longyearbyen og Arktis, lover kinesiske Lu Wang. FOTO: Laurits Finjord

Hemmelig buddha vokter byen

Kinesiske Lu Wang har gjemt et buddhistisk symbol et sted i fjellene rundt Longyearbyen for å beskytte mot global oppvarming.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.08.2012 kl 15:50

Et eller annet sted på et av fjellene rundt byen ligger det religiøse symbolet nedgravd. Den lille statuen er det hellige symbolet til buddhaen Vairocana. Stedet statuen står gjemt, skal være beskyttet av tusenvis av buddhaer.

Kanskje trodde du det kun var én Buddha? Nei da, Buddha var ikke bare en indisk prins. Det er også en ærestittel som betyr «den oppvåknede» på sanskrit.

Mot klimaendringer

Men hvorfor i huleste drar en kinesisk buddhist opp til Longyearbyen for å grave ned en religiøs statue?

– Det er fordi statuen samhandler med universet og kan forbedre kloden. Den beskytter ikke bare Longyearbyen-området, men også hele Nordpolen, sier Lu Wang og forklarer videre:

– Den globale oppvarmingen er sterkest ved polene. Isen smelter, og naturen påvirkes. Jeg tenkte at om jeg satte statuen i Arktis, ville det kanskje forhindre denne situasjonen. Longyearbyen var også det enkleste stedet å komme til, derfor ble plasseringen der, sier Wang.

Andre steder

Ifølge henne står lignende statuer på steder som Mount Everest, Bermuda, Yellowstone nasjonalpark i USA og Fuji-fjellet i Japan.

– Disse stedene er spesielle og særlig utsatte, blant annet for jordskjelv og andre naturkatastrofer. På samme måte er Arktis utsatt for global oppvarming, sier hun.

Fikk hjelp

De siste seks årene har hun bodd i Tromsø med familien sin, og arbeider for å bedre menneskerettighetsituasjonen i hjemlandet. I tillegg er hun dypt troende.

Det var for to uker siden hun dro til Longyearbyen og plasserte statuen. En venninne av Wang kontaktet longyearby-mannen Laurits Finjord, som hjalp Wang med å finne et egnet sted.

To kjenner stedet

Det er altså bare to personer som vet nøyaktig hvor det religiøse symbolet gjemmer seg.

– Jeg vil naturligvis at folk skal kunne tilbe og passe på statuen. Samtidig er jeg redd for at den kan bli ødelagt av vær, dyr og mennesker. Derfor la jeg den på et hemmelig sted, sier Wang og fortsetter:

– Men hvis det skulle vise seg at mange vil se den, så kan det være at jeg kommer opp og graver den fram, slik at alle kan se, sier Wang.
 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!