Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Helt spesielt å feire på Svalbard

Jens Stoltenberg talte og la ned blomster foran bautaen på Skjæringa. Her er han sammen med LO Svalbard-leder Ottar Svensen, som for øvrig fylte 60 år i dag. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

– Helt spesielt å feire på Svalbard

Jens Stoltenberg holdt fire taler på to timer.

1. mai-toget startet som vanlig med gudstjeneste i Svalbard kirke. Sokneprest Leif Magne Helgesen brukte første del av sin tale på klimakampen og kirkens rolle der.

– Skal kirken drive politikk? Ja, det skal vi. Ikke partipolitikk, men vi skal sammen med arbeiderbevegelsen være med og si ifra når det skjer overgrep og overtramp mot mennesker, sa Helgelsen, før han fulgte opp med å understreke hvorfor kirken er med og feirer 1. mai.

– Vi har et verdifellesskap med arbeiderbevegelsen og alle gode krefter. Fred er mulig, framtid er mulig, sa Helgesen.

Stoltenberg fulgte opp
Deretter hadde Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg en hilsen. Også han betonet det nære båndet mellom arbeiderbevegelsen og kirken.

– Noen stiller spørsmål ved hvorfor kirken skal være med og feire arbeiderbevegelsens dag. Men selv om det er mulig å finne enkeltsaker der vi har ulike syn, så forandrer ikke det de grunnleggende verdiene vi deler, som nestekjærlighetsbudskapet og solidaritetsbudskapet, sa Stoltenberg.

Stoltenberg sa også at han var glad for at

– Det er helt spesielt å feire 1. mai her på Svalbard. Jeg kan ikke tenke meg et mer spennende sted å tale enn Svalbard og verdens nordligste kirke, sa han.

Blomster
Etter gudstjenesten var det en markering ved minnesmerket for 22. juli som står utenfor kirken. Stoltenberg la ned blomster til minne om Johannes Buø, som mistet livet på Utøya.

Deretter startet 1. mai-toget å bevege seg ned mot bautaen på Skjæringa, der Jens Stoltenberg la ned nye blomster og holdt en kort tale.

Til slutt gikk toget til torget utenfor Lompensenteret der leder for Svalbard Arbeiderparti, Øyvind Snibsøer, la ned blomster til minne om falne gruvebuser. Han la samtidig inn et kraftig forsvar for det tradisjonelt har vært grunnlaget for Longyearbyens eksistens.

– Nå er det noen som mener at kullets tid er forbi, at vi bør legge ned all norsk kullvirksomhet på Svalbard og at turisme og forskning kan overta den rollen kullvirksomheten har hatt. Det er mer enn fristende å kalle dette naivt dagdrømmeri, men om jeg ikke skal være så bastant, så vil jeg i hvert fall påstå at de har lite kjennskap til realitetene her nord, sa Snibsøer.

Dagen blir avrundet med en markering i kulturhuset, der Jens Stoltenberg holder sin siste 1. mai-tale. Svalbardposten kommer tilbake med mer.

Se bildet større

Det var ikke alltid like lett for fanebærer Arild Olsen fra Longyearbyen Arbeiderforening å holde fanen i sjakk, selv i lite vind til Svalbard å være. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Jens Stoltenberg plasserte seg bak parolen som krevde videreføring av kulldriften på Svalbard. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Heidi Brun fra LO Svalbard var en av duskepikene, hvis man i LO-sammenheng kan kalles noe slikt. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Ap-leder Øyvind Snibsøer holdt sin tale ved Gruvebusen utenfor Lompensenteret. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Et knippe av årets paroler. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!