Supervention på Svalbard:

– Helt sjukt fett!

Det eneste Anders Backe og teamet i skidokumentaren «Supervention» ikke fikk lov til på Svalbard, var å hoppe over Lenin.

Teamet i skifilmen Supervention digger Svalbard. Her fra opptak i Barentsburg.
Publisert
Fra filmen Supervention.
Anders Backe og de andre skikjørerne fikk gjøre nesten "alt" i Barentsburg. Unntatt å hoppe over Lenin-statuen.

Svalbard var helt rått, sier Anders Backe, som gjør ski-stunts i Barentsburg i den kinoaktuelle «Supervention».

Verden rundt

Den vel 100 minutter lange filmen er den første skidokumentaren som vises på norske kinoer på en god stund i alle fall. I tillegg til estetisk filmede og akrobatiske skiscener fra Svalbard er det blant annet også filmet på steder som Sogndal, Lyngen i Troms, Sunnmørsalpene, Lillehammer og Alversund. I tillegg er det også scener fra New Zealand, Alaska og Canada. Filmen vises i over 50 norske byer, og over 16.000 billetter har allerede blitt solgt siden premieredatoen 27. oktober.

Som en tidsreise

Even Sigstad er co-regissør på «Supervention» og syntes også Svalbard var en nydelig location.

– Det mest spesielle ved å kjøre og filme på Svalbard må være omgivelsene. Naturen er helt ulik alle de andre stedene vi har vært på, og Barentsburg er det stedet som skiller seg mest ut, sier han.

Sigstad beskriver opplevelsen av stedet som «å reise tilbake i tid».

– Da vi var i byen, jobbet vi egentlig ganske likt som vi ville ha gjort i hvilken som helst annen by; kjøre rundt og lete etter steder å trikse og kjøre ski på. Forskjellen var at nå brukte vi skuter, og at det var så utrolig mange muligheter innenfor et lite område. Vi fikk lov til å utfolde oss fritt rundt i byen, og de lokale stilte opp med dumper og maskiner om vi trengte hjelp til å flytte store snømengder et sted, sier Sigstad.

Ikke over Lenin

– Det eneste vi ikke fikk lov til, som vi hadde veldig lyst til, var å hoppe over Lenin-statuen. Men ellers var de utrolig positive. Vi ble bedt på middag, kaker, fest og det som var. Synd ingen av oss kunne russisk, for de hadde veldig lyst til å kommunisere med oss. Vi prøvde så godt vi kunne med Google Translate, men det var ikke så lett, forteller Sigstad.

Et mekka

Skikjører Anders Backe tyr til enda sterkere superlativer i beskrivelsen av øygruppa.

– Det å dra dra opp til Svalbard og videre inn til Barentsburg var helt sjukt fett! sier Anders Backe.

– Å pakke bagen og ikke vite hva man gikk til, starta med å se ut som en ekspedisjon men endte opp i en jakt etter urban og moderne skikjøring som helt klart ble en tur for minneboka!

Tillatelse og tilgang var lett å få for filmcrewet.

– I alle fall var det det for min del, sier Backe.

– Det å kjøre rails i Barentsburg var grei skuring! Bare å dure fram, finne de spotsa vi måtta ønske og så kjøre på, sier han og fortsetter:

– Svalbard er et «mekka» for urban skikjøring med fri ferdsel med snøskuter i gatene, noe som gjorde at vi kunne kjøre de unike «spotsene» vi fant uten problemer, sier Backe.

Powered by Labrador CMS