Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helt reint, men ikke bra nok for tilsynet

En vesentlig del av jobben til Azusa Obo på Sushi Kita i Longyearbyen består i å gjøre reint i kjøkkenet, noe hun får skryt for. Men det norske byråkratiet krever mer enn at det er reint - det skal også dokumenteres gjennom et internkontrollsystem. – Hvis det er noe som kreves, så må vi vel få det til, sier Obo. FOTO: Christopher Engås

Helt reint, men ikke bra nok for tilsynet

Azusa Obo på Sushi Kita får rett ut skryt av Mattilsynet for strålende reinhold på kjøkkenet. Men uten internkontrollrutiner blir det likevel stryk.

– Jeg er usikker på hva internkontroll er for noe. Men det høres ut som den type ting som henger på toalettene enkelte steder, hvor ansatte skriver under på at de har gjort reint på det og det tidspunktet, sier Azusa Obo som har vært daglig leder ved Sushi Kita i Lompensenteret i to måneder.

Storkontroll

I høst utførte Mattilsynet inspeksjoner i en rekke bedrifter i Longyearbyen som serverer, selger eller produserer mat. En del av bakgrunnen for inspeksjonen er at matloven, med tilhørende forskrifter, sannsynligvis vil bli gjort gjeldende på Svalbard i løpet av kort tid. Av den grunn velger Mattilsynet å vurdere driften av de forskjellige stedene ut fra det nye regelverket.

Og alt tyder på at bedriftene tilfredstiller regelverket.

– Generelt sett er det veldig høy standard på stedene vi har inspisert. Det er stort fokus på reinhold på alle stedene, og det er vi veldig fornøyd med, sier seniorinspektør Bjørn-Leif Paulsen i Mattilsynet.

Internkontroll-stryk

Det mest alvorlige forholdet som ble avdekket under inspeksjonen i høst var en vannprøve fra Ny-Ålesund med for høyt bakterieinnhold. Men Kings Bay heiv seg rundt på flekken og bestilte nytt renseanlegg.

Men omtrent samtlige inspiserte bedrifter fikk anmerkninger på internkontrollsystemet, et system som skal dokumentere at virksomheten overholder matregelverket (se sak til høyre). Spesielt gjelder dette steder som har utenlandske drivere. Ordet internkontroll er ukjent for mange, men Azusa Obo på Sushi Kita resonnerer riktig når hun sammenligner systemet med lister som logger do-rengjøring.

– Det er kort og godt et system som viser at bedriftene følger næringsmiddelregelverket. At bedriftene til en hver tid vet at temperaturen i kjøla er under fire grader, at man vet at varm mat holder riktig temperatur, at alle vaskerutiner følges, og så videre. Det er ei logging av regelmessige kontroller som viser at alt er riktig, også slik at man kan gå tilbake og sjekke, sier Paulsen.

Fikk brosjyre

Azusa Obo fikk et brev og en brosjyre i posten etter Mattilsynets besøk i høst. Begrensede norskkunskaper gjør at hun ikke har satt seg inn i innholdet enda. Men hun forsikrer om en ting:

– Vi holder konstant fokus på reinhold, og gjør reint på kjøkkenet hele tiden. Det er en stor del av arbeidsoppgavene til de fire som jobber i restauranten, sier hun.

– Hva sier du til å få et system med logging av all slags reingjøring og annet som ligger under matloven?

– Det høres voldsomt byråkratisk ut. Men hvis det er noe som kreves for at vi skal drive på riktig måte, så skal vi selvsagt skaffe oss det, sier Obo.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!