Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helseministeren kommer

Beredskapen ved Longyearbyen sykehus bekymrer. Neste uke besøker helseministeren Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.08.2010 kl 08:37

– Helseministeren planlegger å besøke Svalbard neste uke. Da vil hun bli fullt oppdatert på situasjonen, og vil møte de som jobber ved sykehuset, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Albert Solem i Helse- og omsorgsdepartementet.

I forrige uke sammenlignet klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø beredskapen ved Longyearbyen sykehus som «et spill med døden som innsats».

Isbjørnangrep

Utspillet kom etter at de to kajakkpadlerne Sebastian Plur Nilsen og Ludvig Fjeld ble angrepet av isbjørn på Nordaustlandet. Hendelsen fikk mange til å spørre om beredskapen ved sykehuset.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsens besøk til Svalbard ble planlagt allerede i vår, opplyser Knut Albert Solem.

Hvilken dag ministeren kommer neste uke, er ikke bestemt.

– Det må vi komme tilbake til, sier Solem.

Kjente problemer

I Svalbardposten forrige uke sa overlege Kari Schrøder Hansen ved Longyearbyen sykehus at problemstillingen langt fra er ny.

– Disse forholdene har vært kjent lenge, men ingenting er gjort, sa Schrøder Hansen da.

I en risiko- og sårbarhets­analyse for Svalbard fra mars framgår det at bemanningen ved sykehuset har vært uendret siden 1981.

I juni fikk Helse Nord i oppdrag fra Helsedepartementet å gjennomgå den medisinske kompetansen og beredskapssituasjonen ved Longyearbyen sykehus. Helse Nord skal blant annet vurdere å gjeninnføre kirurgisk beredskap, styrke bemanningen og sikre pasienttransport til fastlandet.

Planlegger møte

Anne May Knudsen er konstituert informasjonsdirektør i Helse Nord. Hun forteller at de ikke har begynt arbeidet på grunn av ferieavvikling.

– I begynnelsen av neste måned er det et møte mellom Helse Nord, UNN, Longyearbyen sykehus og Luftambulansetjenesten ANS, sier Knudsen.

I kjølvannet av isbjørnangrepet leverte Helse Nord et notat til Helsedepartementet.

– Departementet fikk en overordnet orientering etter ulykken med fakta om hvordan beredskapen er i dag, men det er en midlertidig rapport, sier Knudsen.

Den endelige rapporten skal være ferdig 1. oktober etter at fristen 31. august er blitt utsatt.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!