Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helsefarlig boring i Vei 238

Voksne og barn i Vei 238 er lei av støvet som ligger som en sky i nabolaget når det peles. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Helsefarlig boring i Vei 238

Beboere i Vei 238 raser mot byggearbeidene de har fått som nabo. Helsefarlig støv, støy og en usikret anleggsplass har satt sinnene i kok.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er helt jævlig. Akkurat nå peler de et lite stykke bortenfor oss, men når det blåser fra øst ligger det en stor sky over hele gata, sier Trond Berg.
Han er nærmeste nabo til byggearbeidene i Vei 238 og har de siste ukene vært plaget med støv og støy inntil husveggen. Sønnene, Magnus (11) og Martin (9) kan ikke lenger leke utenfor huset.
– De ødelegger lekeplassen vår. Det er støv overalt, og vi må ha vinduene igjen. Hvis vi skal leke ute nå må vi være oppe i Vei 232. Men det verste er at jeg nesten er blitt vant til alt støvet, sier Magnus.

Farlig lungesykdom
Steinstøv kan være helsefarlig i veldig høye konsentrasjoner, dersom det inneholder kvarts. Slikt støv kan forårsake lungesykdommen silikose hvis man utsettes for det over mange år. Avdelingsdirektør i Folkehelse-instituttet, Per Schwarze, sier at selv om støvet ikke inneholder kvarts vil eksponering for mye steinstøv heller ikke være gunstig for folk som allerede har en lungesykdom, som astma eller kols.
– Det kan oppstå akutt forverring hos de som er syke, og akutt ubehag hos friske personer. De som har alvorlig astma bør vurdere å ta noen forholdsregler, kanskje ved å bruke munnbind eller mer medisin hvis de må oppholde seg der det er mye støv, eller holde seg inne når det støver mye, sier Schwarze.

Må lukke vinduene
Det eneste entreprenør Sandmo & Svenkerud har gjort i forkant av boringen er å sende ut et brev til alle beboere i området, der de advarte mot at det ville bli en del støv og støy i forbindelse med pelingen. Her ble det også anmodet om å lukke vinduer og ventiler.
Ifølge arbeidsmiljøloven skal støvmengden på en slik arbeidsplass måles, og dersom den kommer over en viss grenseverdi må det gjøres tiltak for å beskytte arbeiderne. Ett av dem kan være å bruke støvasug, noe boreriggen som brukes i Vei 238 ikke har.

Tettes av permafrost
– Det finnes i dag ikke noe utstyr som kan fange opp borestøvet når man borer i permafrost. Når man borer i fjell på fastlandet, med så stor dimensjon på hullet, bruker man noe som kalles avlederhus for å avlede støvet. Problemet på Svalbard er at når det kommer permafrost opp av hullet tetter det seg i avlederhuset, sier Tollef Svenkerud i Sandmo & Svenkerud.
– Er det ingen andre tiltak som kan gjøres?
– Vi har ikke funnet noen god løsning på problemet, annet enn å ta hensyn til vindforholdene, noe vi gjør. Vi har hatt mange perioder der det ikke har vært mulig å bore på grunn av særdeles ugunstige vindforhold. Dermed har vi brukt mer tid og penger på jobben, sier Svenkerud.

Les alt om byggesituasjonen i Longyearbyen i fredagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!