Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helsefarlig boring i Vei 238

Voksne og barn i Vei 238 er lei av støvet som ligger som en sky i nabolaget når det peles. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Helsefarlig boring i Vei 238

Beboere i Vei 238 raser mot byggearbeidene de har fått som nabo. Helsefarlig støv, støy og en usikret anleggsplass har satt sinnene i kok.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er helt jævlig. Akkurat nå peler de et lite stykke bortenfor oss, men når det blåser fra øst ligger det en stor sky over hele gata, sier Trond Berg.
Han er nærmeste nabo til byggearbeidene i Vei 238 og har de siste ukene vært plaget med støv og støy inntil husveggen. Sønnene, Magnus (11) og Martin (9) kan ikke lenger leke utenfor huset.
– De ødelegger lekeplassen vår. Det er støv overalt, og vi må ha vinduene igjen. Hvis vi skal leke ute nå må vi være oppe i Vei 232. Men det verste er at jeg nesten er blitt vant til alt støvet, sier Magnus.

Farlig lungesykdom
Steinstøv kan være helsefarlig i veldig høye konsentrasjoner, dersom det inneholder kvarts. Slikt støv kan forårsake lungesykdommen silikose hvis man utsettes for det over mange år. Avdelingsdirektør i Folkehelse-instituttet, Per Schwarze, sier at selv om støvet ikke inneholder kvarts vil eksponering for mye steinstøv heller ikke være gunstig for folk som allerede har en lungesykdom, som astma eller kols.
– Det kan oppstå akutt forverring hos de som er syke, og akutt ubehag hos friske personer. De som har alvorlig astma bør vurdere å ta noen forholdsregler, kanskje ved å bruke munnbind eller mer medisin hvis de må oppholde seg der det er mye støv, eller holde seg inne når det støver mye, sier Schwarze.

Må lukke vinduene
Det eneste entreprenør Sandmo & Svenkerud har gjort i forkant av boringen er å sende ut et brev til alle beboere i området, der de advarte mot at det ville bli en del støv og støy i forbindelse med pelingen. Her ble det også anmodet om å lukke vinduer og ventiler.
Ifølge arbeidsmiljøloven skal støvmengden på en slik arbeidsplass måles, og dersom den kommer over en viss grenseverdi må det gjøres tiltak for å beskytte arbeiderne. Ett av dem kan være å bruke støvasug, noe boreriggen som brukes i Vei 238 ikke har.

Tettes av permafrost
– Det finnes i dag ikke noe utstyr som kan fange opp borestøvet når man borer i permafrost. Når man borer i fjell på fastlandet, med så stor dimensjon på hullet, bruker man noe som kalles avlederhus for å avlede støvet. Problemet på Svalbard er at når det kommer permafrost opp av hullet tetter det seg i avlederhuset, sier Tollef Svenkerud i Sandmo & Svenkerud.
– Er det ingen andre tiltak som kan gjøres?
– Vi har ikke funnet noen god løsning på problemet, annet enn å ta hensyn til vindforholdene, noe vi gjør. Vi har hatt mange perioder der det ikke har vært mulig å bore på grunn av særdeles ugunstige vindforhold. Dermed har vi brukt mer tid og penger på jobben, sier Svenkerud.

Les alt om byggesituasjonen i Longyearbyen i fredagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!