Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helsefarlig boring i Vei 238

Voksne og barn i Vei 238 er lei av støvet som ligger som en sky i nabolaget når det peles. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Helsefarlig boring i Vei 238

Beboere i Vei 238 raser mot byggearbeidene de har fått som nabo. Helsefarlig støv, støy og en usikret anleggsplass har satt sinnene i kok.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er helt jævlig. Akkurat nå peler de et lite stykke bortenfor oss, men når det blåser fra øst ligger det en stor sky over hele gata, sier Trond Berg.
Han er nærmeste nabo til byggearbeidene i Vei 238 og har de siste ukene vært plaget med støv og støy inntil husveggen. Sønnene, Magnus (11) og Martin (9) kan ikke lenger leke utenfor huset.
– De ødelegger lekeplassen vår. Det er støv overalt, og vi må ha vinduene igjen. Hvis vi skal leke ute nå må vi være oppe i Vei 232. Men det verste er at jeg nesten er blitt vant til alt støvet, sier Magnus.

Farlig lungesykdom
Steinstøv kan være helsefarlig i veldig høye konsentrasjoner, dersom det inneholder kvarts. Slikt støv kan forårsake lungesykdommen silikose hvis man utsettes for det over mange år. Avdelingsdirektør i Folkehelse-instituttet, Per Schwarze, sier at selv om støvet ikke inneholder kvarts vil eksponering for mye steinstøv heller ikke være gunstig for folk som allerede har en lungesykdom, som astma eller kols.
– Det kan oppstå akutt forverring hos de som er syke, og akutt ubehag hos friske personer. De som har alvorlig astma bør vurdere å ta noen forholdsregler, kanskje ved å bruke munnbind eller mer medisin hvis de må oppholde seg der det er mye støv, eller holde seg inne når det støver mye, sier Schwarze.

Må lukke vinduene
Det eneste entreprenør Sandmo & Svenkerud har gjort i forkant av boringen er å sende ut et brev til alle beboere i området, der de advarte mot at det ville bli en del støv og støy i forbindelse med pelingen. Her ble det også anmodet om å lukke vinduer og ventiler.
Ifølge arbeidsmiljøloven skal støvmengden på en slik arbeidsplass måles, og dersom den kommer over en viss grenseverdi må det gjøres tiltak for å beskytte arbeiderne. Ett av dem kan være å bruke støvasug, noe boreriggen som brukes i Vei 238 ikke har.

Tettes av permafrost
– Det finnes i dag ikke noe utstyr som kan fange opp borestøvet når man borer i permafrost. Når man borer i fjell på fastlandet, med så stor dimensjon på hullet, bruker man noe som kalles avlederhus for å avlede støvet. Problemet på Svalbard er at når det kommer permafrost opp av hullet tetter det seg i avlederhuset, sier Tollef Svenkerud i Sandmo & Svenkerud.
– Er det ingen andre tiltak som kan gjøres?
– Vi har ikke funnet noen god løsning på problemet, annet enn å ta hensyn til vindforholdene, noe vi gjør. Vi har hatt mange perioder der det ikke har vært mulig å bore på grunn av særdeles ugunstige vindforhold. Dermed har vi brukt mer tid og penger på jobben, sier Svenkerud.

Les alt om byggesituasjonen i Longyearbyen i fredagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!