Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helmax med taxi

And this is...: Finn Tangen guider de besøkende rundt på sjarmerende engelsk med norsk aksent. FOTO: Christopher Engås

Helmax med taxi

Willemina Dash fra Australia blir nesten stum av synet fra Gruve 7-fjellet. Hun angrer ikke på at hun kjøpte seg guidet tur med Svalbard Maxi Taxi.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.06.2014 kl 21:54

Taxisjåfør og turistguide Finn Tangen henter cruiseturister på kaia, og noen fra Polarhotellet. Når i alt 14 personer fra minst fem forskjellige nasjoner og tre verdensdeler har satt seg inn i minibussen, starter forestillingen.

Bare kos
På entusiastisk og godt forståelig engelsk med norsk aksent forklarer Tangen at turen først går ut i Adventdalen til Gruve 7 – med innlagte stoppesteder - før det bærer tilbake til frølageret, og så inn i byen. Han snakker under- veis, og svarer på spørsmål fra nysgjerrige turister.

– Dette er bare kos, sier Tangen om guidingen i minibussen. Det siste året har han gjort dette mer og mer, og beskriver det som å gå på autopilot.

– Turistene er svært rolige og forstandige folk, som tydelig setter pris på det jeg har å fortelle om omgivelsene og historien bak. Det er virkelig en takknemlig oppgave, sier han.

– Det går greit med å guide på engelsk?

– Ja, det er ikke noe problem. Alle forstår. Og man er nødt til å snakke engelsk. På denne tiden av året går åtte av ti turer på engelsk, sier Tangen.

Intim rundreise
Willemina Dash og mannen Robert er fra Australia. De kom til Longyearbyen med MS «Magnifica» som har om lag 2.500 passasjerer. Båten startet sitt to uker lange cruise i Hamburg, var innom Geiranger og Tromsø, før seilasen til Svalbard startet. At de valgte en guidet tur i og rundt Longyearbyen med taxiselskapet var et tilfeldig, men heldig valg.

– Da vi nærmet oss dette utrolige stedet, var alt annet av guidede turer fullbooket. Så fant vi denne guidingen fra taxi, og bestilte det. Det ble jo svært koselig, og jeg angrer ikke, sier hun mens hun nyter utsikten fra Eiscat på Gruve 7-fjellet.

LES OGSÅ: Turistene enda viktigere

– Guiden er veldig hyggelig, og så er det såpass intimt i bussen at det går an å stille spørsmål direkte til ham mens han kjører bilen, sier hun.

Lønnsomt
Taxiguiden tar 295 kroner per person for en to timer lang guidet tur til severdighetene i og rundt Longyearbyen. Det synes ikke gjestene fra Australia er for dyrt.

– Prisnivået i Norge generelt er jo veldig høyt, så dette reagerer vi ikke spesielt på. Det ville kostet oss veldig mye mer om vi på egen hånd skulle tilegnet oss alle disse inntrykkene og den informasjonen som følger med, sier ekteparet Dash.
Finn Tangen har ikke fått noen klager på prisen.

– Å leie seg bil og kjøre rundt på egen hånd i to timer er mye dyrere enn å være med oss en tur. I tillegg skal man jo da vite hvor man skal kjøre, og skaffe seg mye informasjon. Jeg mener dette er en god tjeneste til turistene, og markedsideen fra vår side er også god. Vi guider stadig mer, og det har jeg ikke noe imot, sier Finn Tangen.

Nøkkelord

Se bildet større

De lar seg lett imponere over den vakre utsikten fra Gruve 7-fjellet, og det er kamera i alles hender. Økningen i antallet turister i Longyearbyen gir næring til flere, deriblant taxiselskapene. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Willemina og David Dash fra Australia liker en nær og koselig guidet tur i og rundt Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!