Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Heller grøntområde enn hotell

Det var tre mot to da Miljø- og næringsutvalget vedtok å avvise delplanen til nytt forskerhotell. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Heller grøntområde enn hotell

Miljø- og næringsutvalget ønsker ikke at det skal bygges på tomta mellom Polarhotellet og vei 500, der UNIS vil ha forskerhotell.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Selv om tomta er regulert til næring i arealplanen, vedtok utvalget å avvise delplanen fra utbygger Barlindhaug.
– Vi må ta høyde for fortettingsproblematikken i den nye arealplanen. Hvordan vil vi at Longyearbyen skal se ut? spør Anita Johansen (Ap).

Tre mot to
Hun fremmet mandag forslag om å utsette behandlingen av delplanen for forskerhotell, i påvente av en rullering av arealplanen, som skal være ferdig ved utgangen av 2008. Forslaget fikk tre stemmer, mot to som gikk inn for at planarbeidet til forskerhotellet kan fortsette. En av de som stemte mot var Heinrich Eggenfellner (H), som er sterkt imot en utsetting.
– Når det eksisterer en plan og en tomt, må vi forholde oss til det. At vi har somlet med arealplanen er vårt eget problem. Jeg ser problemene med fortetting, men jeg vil likevel gi Barlindhaug en sjanse til å lage en plan. Uten å ha sett en eneste tegning er det vanskelig å si noe om hvordan det vil se ut, sier Eggenfellner.
Det er mangel på boliger til gjesteforskere som er bakgrunnen for at UNIS ønsker å bygge et eget forskerhotell. Det planlagte hotellet skal ha 81 rom og bestå av tre bygninger i tre etasjer.

Uforutsigbart
Barlindhaug har opsjon på tomta, som er regulert til næringstomt, og det er derfor ikke snakk om å bygge et hybelhus.
– Dette skal ikke være et leilighetshotellkonsept, men et hotell. Vi må se på retningslinjene i forhold til hvordan det skal drives, sier plan- og utviklingssjef i Lokalstyret, Vigdis Hole.
Men nå kan altså hele planen bli skjøvet ett år fram i tid. Politikerne ønsker at området gjøres om til friområde i stedet for at det bygges der.
– Hvis vi utsetter det nå, og gjør det om til grøntområde på neste arealplan er det en riktig avgjørelse, sier Edwin Bailey fra Tverrpolitisk Fellesliste.
Heinrich Eggenfellner mener imidlertid at avgjørelsen gjør det vanskelig og uforutsigbart for næringslivet i Longyearbyen.
– Det er feil å vedta noe sånt. Dette betyr at det likevel ikke er fritt fram å bygge selv om det står på kartet at det er lov, noe som er lite forutsigbart. Det er synd at sånne forslag kommer så sent i prosessen, sier han.

Ekstremt uheldig
Det mener også byggeleder Svein Hugo Hansen i Barlindhaug.
– Det mest alvorlige er at det ikke er forutsigbarhet i det som skjer, og det blir forferdelig vanskelig å forholde seg til. Vi har forholdt oss til det som ligger av regulering, og på bakgrunn av forhåndskonferansen har vi satt i gang planarbeidet. Derfor kom vedtaket uventet, men vi er fornøyde med at saken skal opp i Lokalstyret, sier Hansen.
Hotelldirektør ved Polarhotellet, Ronny Gjøse, er imidlertid veldig fornøyd med den foreløpige avgjørelsen i Miljø- og næringsutvalget.
– En fortetting mot vårt hotell vil forringe vårt produkt mye. En bygning rett ved Polarhotellet vil bli et problem uansett hvor stor den er, fordi det blir trangt for de 32 rommene som vender den veien og som nå har flott utsikt. Det er også ekstremt uheldig å få et nytt hotell i Longyearbyen som drives av en statlig eier. Da vil staten ta vekk noe av næringsgrunnlaget til de som allerede eksisterer, sier Gjøse.

Altfor tett
Anita Johansen tror ikke politikerne ville tatt noen annen avgjørelse dersom det var Polarhotellet som hadde søkt om å få utvide, noe de har signalisert at de ønsker.
– Det kan jeg ikke se, det ville blitt akkurat like tett om det var de som ville bygge, sier Johansen.
– Men ved å gjøre om denne tomta til grøntområde sperrer dere samtidig Polarhotellet fra å utvide den veien i framtiden. Er det problematisk?
– Nei, det blir feil å si at det er greit for Polarhotellet å bygge på tomta, mens noen andre som har satt i gang ikke får lov. Uansett blir det altfor tett, noe jeg har signalisert i flere møter.
Administrerende direktør i UNIS, Gunnar Sand, sier de foreløpig ikke har vurdert andre tomter.
– Vi anser ikke saken som avgjort før den er behandlet i Lokalstyret. Jeg håper de tar en ordentlig behandling av alle sider av saken, sier Sand.
Dersom UNIS får nei også der, må de prøve å finne en annen tomt.
– Vi går tom for husvære allerede til sommeren, så vi har noen uløste boproblemer, sier Sand.
Saken skal endelig behandles i Lokalstyret mandag om en uke.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!