Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helikoptersaken for retten

Russerne er ikke enige i begrensningene i flygetillatelsen fra Luftfartstilsynet og mener at de har rett til å fly kommersielt på Svalbard. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Helikoptersaken for retten

Mandag starter rettssaken mot russiske Trust Arktikugol i Longyearbyen etter den ulovlige helikopterflygingen sommeren 2007.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2009 kl 08:00

I fjor ble det russiske selskapet ilagt 50.000 kroner i bot for ulovlig helikopterflyging med et russisk filmselskap i Isfjorden-området. Russerne nektet å vedta forelegget, derfor havner saken nå i retten.

Nord-Troms tingrett

Rettssaken vil foregå i møterommet Newtontoppen i Næringsbygget, og starter klokken ni mandag morgen. Aktor i saken er assisterende sysselmann Lars Fause, med advokat Nadia Thraning som forsvarer for trusten. Dommer er Morten Berg i Nord-Troms tingrett, med to meddommere fra Longyearbyen. Vitner i saken er sysselmann Per Sefland og underdirektør Ingvild Spilde i Luftfartstilsynet.

Viser til Svalbardtraktaten

Ifølge flygetillatelsen fra Luftfartstilsynet har Trust Arktikugol kun tillatelse til å fly mellom Barentsburg og Longyearbyen i tilknytning til trustens virksomhet. Trusten, gjennom sin generaldirektør Aleksander P. Veselov, bestrider dette og viser til likebehandlingsprinsippet i artikkel 3 i Svalbardtraktaten.

Aktor Lars Fause har overfor Svalbardposten omtalt saken som uhyre interessant og en juridisk perle. Det er satt av to dager i retten.

 

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!