Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helikoptersaken for retten

Russerne er ikke enige i begrensningene i flygetillatelsen fra Luftfartstilsynet og mener at de har rett til å fly kommersielt på Svalbard. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Helikoptersaken for retten

Mandag starter rettssaken mot russiske Trust Arktikugol i Longyearbyen etter den ulovlige helikopterflygingen sommeren 2007.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2009 kl 08:00

I fjor ble det russiske selskapet ilagt 50.000 kroner i bot for ulovlig helikopterflyging med et russisk filmselskap i Isfjorden-området. Russerne nektet å vedta forelegget, derfor havner saken nå i retten.

Nord-Troms tingrett

Rettssaken vil foregå i møterommet Newtontoppen i Næringsbygget, og starter klokken ni mandag morgen. Aktor i saken er assisterende sysselmann Lars Fause, med advokat Nadia Thraning som forsvarer for trusten. Dommer er Morten Berg i Nord-Troms tingrett, med to meddommere fra Longyearbyen. Vitner i saken er sysselmann Per Sefland og underdirektør Ingvild Spilde i Luftfartstilsynet.

Viser til Svalbardtraktaten

Ifølge flygetillatelsen fra Luftfartstilsynet har Trust Arktikugol kun tillatelse til å fly mellom Barentsburg og Longyearbyen i tilknytning til trustens virksomhet. Trusten, gjennom sin generaldirektør Aleksander P. Veselov, bestrider dette og viser til likebehandlingsprinsippet i artikkel 3 i Svalbardtraktaten.

Aktor Lars Fause har overfor Svalbardposten omtalt saken som uhyre interessant og en juridisk perle. Det er satt av to dager i retten.

 

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!