Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helikopterflyving for retten

Assisterende sysselmann, Lars Fause, ser fram til å få prøvd flere saker for retten. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Helikopterflyving for retten

Trust Arktikugol må møte i retten 9. mars neste år for det Sysselmannen mener er ulovlig helikopterflyving.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Trust Arktikugol fikk tidligere i år en bot på 50.000 kroner for å ha fløyet ulovlig i september i fjor. Helikopterselskapet som trusten bruker, Air Company Spark Plus, har konsesjon til å foreta lokale flyvninger på Svalbard i forbindelse med gruvedriften til Trust Arktikugol. Likevel lot trusten foretaket Light House Films benytte helikopteret i september i fjor for å gjøre innspillinger til en film.

Ikke funnet løsning
Sysselmannen mener disse flyvningene er i strid med Luftfartstilsynets konsesjon, og ila trusten en bot på 50.000 kroner, som selskapet ikke har vedtatt. Dermed havner saken i Nord-Troms tingrett.
– Vi ønsker å samarbeide med trusten, men har ikke funnet noen løsning i denne saken. Når forvaltningen ikke kommer lenger må domstolen inn og trekke opp grensene, sier assisterende sysselmann, Lars Fause.

Ønsker rettslig dom
Rettssaken vil omfatte tre viktige momenter. Om Air Company Spark Plus har fløyet i strid med konsesjonen, om de gjennom det har vært uaktsomme, og om norske myndigheter har adgang til å begrense næringsutøvelse innenfor rammene til Svalbardtraktaten.
– Dette er en meget komplisert juridisk sak. Jeg tror begge parter ønsker å få et rettslig svar, og jeg ser ikke bort fra at saken havner i høyere rettsinstanser, sier Fause.
Det er satt av tre dager til rettssaken som skal føres i Longyearbyen og starter 9. mars.

Nær brefronten
Også saken mot det nederlandske selskapet Oceanwide Expeditions kommer for retten neste vår. Den skal føres i Nord-Troms tingrett i Tromsø, fra 21. til 23. april. Verken selskapet, som i sommer fikk en bot på 800.000 kroner, eller skipperen, som fikk en bot på 25.000 kroner, har svart på om de vil vedta boten.
– Når forelegg ikke besvares sendes saken til retten. Vi mener at denne saken ikke kan avsluttes før den har fått en rettslig avgjørelse, sier Fause.
Sysselmannen mener Oceanwide Expeditions opptrådte uansvarlig da de i august i fjor lot skipet de hadde chartret, «Aleksey Maryshev», seile for langt inn mot brefronten til Storbreen i Hornsund. Ifølge Sysselmannen lå båten mellom 32 og 36 meter fra breen da den kalvet. 23 personer ble skadet.

Første gang i Norge
– En slik sak har ikke vært prøvd for norske domstoler før, sier Fause.
Det er kalt inn seks vitner og sakkyndige, i tillegg til at aktoratet vil bruke kart over området, oversikten over de skadde passasjerene og det som er tilgjengelig av foto og film fra hendelsen som bevismateriale.

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!