Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helikopter kan erstatte fly

Lufttransport sitt Dornier 228-fly over Longyearbyen på vei til Svea. FOTO: Birger Amundsen

Helikopter kan erstatte fly

Fly mellom Longyearbyen, Svea og Ny-Ålesund kan opphøre om få år. Neste år går Store Norske sin kontrakt med Lufttransport ut.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.06.2009 kl 11:24

– Vi vil drøfte med Sysselmannen og Justisdepartementet om vi skal se på luftfartstjenesten i sammenheng. Vi har ikke hatt konkrete møter om dette ennå, men jeg kjenner til at kontrakten Sysselmannen har med Airlift går ut senest i 2014, sier Bjørn Arnestad, administrerende direktør i Store Norske.

Han sier at dette er et svært aktuelt tema, og at prisen på leie av helikopter i dag er kommet ned på et nivå som gjør at det er interessant for Store Norske.

Nye kontrakter

– Vår kontrakt med Lufttransport på flyging mellom Longyearbyen og Svea går ut i mars neste år, og anbudsinnbydelse er gått ut til flere aktører. Forrige uke hadde vi et møte på Gardermoen om framtidig flytjeneste til Svea, sier Arnestad.

Lufttransport AS, med hovedbase i Tromsø, har stasjonert to Dornier 228-fly i Longyearbyen. Flyene brukes på faste ruter til Svea og Ny-Ålesund, og overvåker også nordlige og sørlige områder av Barentshavet for Kystvakten.

– Uavhengig av kontraktfornyelsen vil vi drøfte framtidig luftfartstjeneste med andre aktører på Svalbard, og se på muligheten for én operasjon og ikke flere småoperasjoner, sier Arnestad.

Kostbar flytjeneste

Kostnaden med å transportere ansatte fram og tilbake mellom Svea og Longyearbyen er betydelig for Store Norske.

– Jeg vil ikke gå konkret inn på hvor mye dette utgjør, men den er betydelig. Disse flytjenestene må være perfekte og sikrest mulig. Selv om Dornier-flyene er gamle går ikke det på bekostning av sikkerheten, understreker Arnestad.

Han ser muligheten for å redusere kostnaden ved en samordnet flytjeneste, og understreker samtidig at dette er på et tidlig stadium, men at han gjerne vil diskutere mulighetene.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!