Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helikopter kan erstatte fly

Lufttransport sitt Dornier 228-fly over Longyearbyen på vei til Svea. FOTO: Birger Amundsen

Helikopter kan erstatte fly

Fly mellom Longyearbyen, Svea og Ny-Ålesund kan opphøre om få år. Neste år går Store Norske sin kontrakt med Lufttransport ut.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.06.2009 kl 11:24

– Vi vil drøfte med Sysselmannen og Justisdepartementet om vi skal se på luftfartstjenesten i sammenheng. Vi har ikke hatt konkrete møter om dette ennå, men jeg kjenner til at kontrakten Sysselmannen har med Airlift går ut senest i 2014, sier Bjørn Arnestad, administrerende direktør i Store Norske.

Han sier at dette er et svært aktuelt tema, og at prisen på leie av helikopter i dag er kommet ned på et nivå som gjør at det er interessant for Store Norske.

Nye kontrakter

– Vår kontrakt med Lufttransport på flyging mellom Longyearbyen og Svea går ut i mars neste år, og anbudsinnbydelse er gått ut til flere aktører. Forrige uke hadde vi et møte på Gardermoen om framtidig flytjeneste til Svea, sier Arnestad.

Lufttransport AS, med hovedbase i Tromsø, har stasjonert to Dornier 228-fly i Longyearbyen. Flyene brukes på faste ruter til Svea og Ny-Ålesund, og overvåker også nordlige og sørlige områder av Barentshavet for Kystvakten.

– Uavhengig av kontraktfornyelsen vil vi drøfte framtidig luftfartstjeneste med andre aktører på Svalbard, og se på muligheten for én operasjon og ikke flere småoperasjoner, sier Arnestad.

Kostbar flytjeneste

Kostnaden med å transportere ansatte fram og tilbake mellom Svea og Longyearbyen er betydelig for Store Norske.

– Jeg vil ikke gå konkret inn på hvor mye dette utgjør, men den er betydelig. Disse flytjenestene må være perfekte og sikrest mulig. Selv om Dornier-flyene er gamle går ikke det på bekostning av sikkerheten, understreker Arnestad.

Han ser muligheten for å redusere kostnaden ved en samordnet flytjeneste, og understreker samtidig at dette er på et tidlig stadium, men at han gjerne vil diskutere mulighetene.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!