Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helikopter kan erstatte fly

Lufttransport sitt Dornier 228-fly over Longyearbyen på vei til Svea. FOTO: Birger Amundsen

Helikopter kan erstatte fly

Fly mellom Longyearbyen, Svea og Ny-Ålesund kan opphøre om få år. Neste år går Store Norske sin kontrakt med Lufttransport ut.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.06.2009 kl 11:24

– Vi vil drøfte med Sysselmannen og Justisdepartementet om vi skal se på luftfartstjenesten i sammenheng. Vi har ikke hatt konkrete møter om dette ennå, men jeg kjenner til at kontrakten Sysselmannen har med Airlift går ut senest i 2014, sier Bjørn Arnestad, administrerende direktør i Store Norske.

Han sier at dette er et svært aktuelt tema, og at prisen på leie av helikopter i dag er kommet ned på et nivå som gjør at det er interessant for Store Norske.

Nye kontrakter

– Vår kontrakt med Lufttransport på flyging mellom Longyearbyen og Svea går ut i mars neste år, og anbudsinnbydelse er gått ut til flere aktører. Forrige uke hadde vi et møte på Gardermoen om framtidig flytjeneste til Svea, sier Arnestad.

Lufttransport AS, med hovedbase i Tromsø, har stasjonert to Dornier 228-fly i Longyearbyen. Flyene brukes på faste ruter til Svea og Ny-Ålesund, og overvåker også nordlige og sørlige områder av Barentshavet for Kystvakten.

– Uavhengig av kontraktfornyelsen vil vi drøfte framtidig luftfartstjeneste med andre aktører på Svalbard, og se på muligheten for én operasjon og ikke flere småoperasjoner, sier Arnestad.

Kostbar flytjeneste

Kostnaden med å transportere ansatte fram og tilbake mellom Svea og Longyearbyen er betydelig for Store Norske.

– Jeg vil ikke gå konkret inn på hvor mye dette utgjør, men den er betydelig. Disse flytjenestene må være perfekte og sikrest mulig. Selv om Dornier-flyene er gamle går ikke det på bekostning av sikkerheten, understreker Arnestad.

Han ser muligheten for å redusere kostnaden ved en samordnet flytjeneste, og understreker samtidig at dette er på et tidlig stadium, men at han gjerne vil diskutere mulighetene.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!