Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Helikopter kan erstatte fly

Lufttransport sitt Dornier 228-fly over Longyearbyen på vei til Svea. FOTO: Birger Amundsen

Helikopter kan erstatte fly

Fly mellom Longyearbyen, Svea og Ny-Ålesund kan opphøre om få år. Neste år går Store Norske sin kontrakt med Lufttransport ut.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.06.2009 kl 11:24

– Vi vil drøfte med Sysselmannen og Justisdepartementet om vi skal se på luftfartstjenesten i sammenheng. Vi har ikke hatt konkrete møter om dette ennå, men jeg kjenner til at kontrakten Sysselmannen har med Airlift går ut senest i 2014, sier Bjørn Arnestad, administrerende direktør i Store Norske.

Han sier at dette er et svært aktuelt tema, og at prisen på leie av helikopter i dag er kommet ned på et nivå som gjør at det er interessant for Store Norske.

Nye kontrakter

– Vår kontrakt med Lufttransport på flyging mellom Longyearbyen og Svea går ut i mars neste år, og anbudsinnbydelse er gått ut til flere aktører. Forrige uke hadde vi et møte på Gardermoen om framtidig flytjeneste til Svea, sier Arnestad.

Lufttransport AS, med hovedbase i Tromsø, har stasjonert to Dornier 228-fly i Longyearbyen. Flyene brukes på faste ruter til Svea og Ny-Ålesund, og overvåker også nordlige og sørlige områder av Barentshavet for Kystvakten.

– Uavhengig av kontraktfornyelsen vil vi drøfte framtidig luftfartstjeneste med andre aktører på Svalbard, og se på muligheten for én operasjon og ikke flere småoperasjoner, sier Arnestad.

Kostbar flytjeneste

Kostnaden med å transportere ansatte fram og tilbake mellom Svea og Longyearbyen er betydelig for Store Norske.

– Jeg vil ikke gå konkret inn på hvor mye dette utgjør, men den er betydelig. Disse flytjenestene må være perfekte og sikrest mulig. Selv om Dornier-flyene er gamle går ikke det på bekostning av sikkerheten, understreker Arnestad.

Han ser muligheten for å redusere kostnaden ved en samordnet flytjeneste, og understreker samtidig at dette er på et tidlig stadium, men at han gjerne vil diskutere mulighetene.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!