Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hele verden som lekeplass

Stevie er i ferd med å krysse elva ved Colesbukta, men må ta en selfie før han vasser uti. FOTO: Stephan Kleinhans

Hele verden som lekeplass

Stevie (35) var fornøyd, men ikke lykkelig med tilværelsen med kontorjobb og fast lønn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.10.2015 kl 11:55

Det endte med at han sa opp jobben og la ut på en lang reise.

– Jeg levde et greit liv, men «greit» er ikke nok for meg. Jeg ville leve et liv der jeg er hundre prosent lykkelig, forteller Stefan Kleinhans, som han egentlig heter.

Kunsten å reise

Vi møtte ham første gang i Longyearbyen. Da hadde han nettopp vært på overnattingstur i Pyramiden, og var på vei til Barentsburg. Planen var å gå tilbake med overnatting i Coles Bay. Neste gang var i Nybyen, sliten men fornøyd etter gåturen fra Barentsburg.

– Jeg fikk overnatte i ei hytte, der. Veldig bra. Og i Barentsburg fant jeg privat overnatting og sparte masse penger.

To uker varte besøket på Svalbard. Turen fra Barentsburg gikk i to etapper på til sammen 20 timers gange, vassing over elver og dyp søvn i ei lista hytte i den forlatte, russiske bosetningen.

"Før jeg begynte med reisingen, trengte jeg sikkerhet. Nå trenger jeg heller usikkerhet"

Kunsten å reise rundt i verden er kunsten i å knytte kontakter og bo og reise billig. Stevie, som han helst kaller seg, lever billig, gjerne for 50 kroner dagen. Det holdt i Aserbajdsjan, det holdt i Sverige og men ikke på Svalbard, for flyturen var en nødvendighet for å reise til og fra Longyearbyen.

– På Svalbard fant jeg først noen couchsurfers, og fikk bo hos en jeg møtte. Jeg planlegger ikke for mye og lar bare ting skje. Jeg har ikke behov for å være bekymret over hvor jeg skal bo eller spise. Før jeg begynte med reisingen, trengte jeg sikkerhet. Nå trenger jeg heller usikkerhet, forteller Stevie.

Beste opplevelser

I 2013 sluttet Stevie i jobben som IT-spesialist i Wien, som han hadde hatt i ti år, kvittet seg med det han ikke trengte, og startet første del av reisen: Aserbajdsjan. I begynnelsen bodde han på gjestehus, men oppdaget etter hvert at det ikke var så viktig hvor han sov. Med seg hadde han ei hengekøye, og herbergene hans i Asia ble etterhvert forlatte bygninger.

Reisen varte i 13 måneder. Gjensynet med den østerrikske hovedstaden varte i bare én måned før han måtte ut igjen.

– Jeg kunne ikke dra tilbake til et vanlig liv i Wien. Nå føler jeg at jeg lever. Hver dag er full av eventyr, og jeg nyter hvert øyeblikk.

– Jeg haiker alltid. Jeg betaler ikke for transport, og noen ganger ender du opp ingensteds. Jeg har hatt noen av mine beste opplevelser når jeg har haiket. Og nå gjør jeg Skandinavia.

Ikke kresen

Backpacking på Stevies måte er på ingen måte historien om et liv i luksus i materiell forstand, og inneholder timer i veikanten med tommelen i været, couchsurfing (gratis overnatting hjemme hos private) og dykking i containere på leting etter mat utenfor supermarkeder. Men det inneholder også små utskeielser som restaurantbesøk, og han prøver å finne småjobber i landene han besøker for å spe på budsjettet, som i oppvasken på et spisested i Iran eller på en bondegård i Kirgisistan.

Nå satser han på å finne seg en jobb i Nord-Norge og bli der i vinter. Deretter går ferden videre til Sverige, Finland og de baltiske landene.

– Så får vi får se hvor ferden fortsetter, kanskje Portugal og Karibia. Før jeg reiste var jeg redd for å ikke finne noe arbeid, men jeg har funnet så mye. Er du ikke for kresen kan du finne jobb overalt i verden.

Du kan følge Stevie på stevieonthemove.com

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!