Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hele lia kan bli fraflyttet

Utsatt: Evalueringen kan føre til at inntil 80 boliger må flyttes fra lia under Sukkertoppen. FOTO: Eirik Palm

Hele lia kan bli fraflyttet

Nærmere 150 mennesker kan bli berørt når Longyearbyen skal sikres mot snøskred i framtida.

Tekst:

Publisert:

Eksperter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, har nå startet arbeidet med å evaluere rasulykken 19. desember i fjor. To mennesker omkom da elleve av spisshusene ble tatt av snøras.

Forbyggingen

Raset kom overraskende på både Sysselmannen, lokalstyret og beboerne, til tross for at man allerede i 1992 ble advart mot at en ulykke kunne skje akkurat her.

– Hovedfokus for evalueringen er håndteringen av selve hendelsen, og vi ønsker å treffe representanter for alle aktuelle parter. Vi vil også evaluere hva som ble gjort for å forebygge, sier direktør Cecilie Daae ved DSB.

Hun påpeker at hensikten med evalueringen er å trekke lærdom, og konklusjonene kan føre til endringer lokalt.
Sysselmann Kjerstin Askholt var ansvarlig for redningsaksjonen, og vil være en sentral kilde til kommisjonen. Flere av etatens ledere vil bli intervjuet av evalueringsgruppen.

– Jeg er ydmyk til at ting kunne vært gjort annerledes eller bedre. Vårt mål er å lære, sier Askholt. Hun presiserer at de ca. 150 frivillige som deltok i redningsaksjonen var med på å redde flere liv. Sysselmannen er veldig glad for deres innsats, samtidig er det et stort ansvar for etaten å la frivillige ha så store roller i et område som kunne blitt rammet av nye ras.


[img10309LFULL]

– Tenkte ikke på skred

Også Lokalstyret håper at evalueringen kan gi lærdom slik at man i fremtiden unngår lignende ulykker.

– Ulykken var dypt tragisk. Begge de omkomne hadde tilknytning til lokalstyret. Vi eide også mange av de berørte boligene, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Tre uker før ulykke hadde lokalstyret øvd på et aktuelt ulykkes-scenario, for å kontrollere at beredskapen var på plass.

– Før ulykken var det uvær, og vi var opptatt av fykende gjenstander. Vi tenkte ikke på skred, sier Saugnes.

Trygg bydel

– Samtidig er det viktig å få frem at Longyearbyen har mange ressurser og vi er gode til å samarbeide. Noe tidstap i redningsaksjonen var det ikke, sier han.

– NVE er nå i ferd med å kartlegge skredfaren i hele Longyeardalen, og deres konklusjoner kan få stor betydning for mange.
–Kanskje må vi tenke stort og planlegge en ny bydel der alle bor trygt, sier Saugnes.

Han ser for seg at dagens bebyggelse i lia vil bli endret. Et scenario er at inntil 80 boliger enten må sikres eller fraflyttes. Da vil nærmere 150 innbyggere berøres. Det er også et økonomisk regnestykke om man skal rassikre lia, eller rive dagens bebyggelse og heller satse på å bygge opp en ny bydel.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!