Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hele lia kan bli fraflyttet

Utsatt: Evalueringen kan føre til at inntil 80 boliger må flyttes fra lia under Sukkertoppen. FOTO: Eirik Palm

Hele lia kan bli fraflyttet

Nærmere 150 mennesker kan bli berørt når Longyearbyen skal sikres mot snøskred i framtida.

Tekst:

Publisert:

Eksperter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, har nå startet arbeidet med å evaluere rasulykken 19. desember i fjor. To mennesker omkom da elleve av spisshusene ble tatt av snøras.

Forbyggingen

Raset kom overraskende på både Sysselmannen, lokalstyret og beboerne, til tross for at man allerede i 1992 ble advart mot at en ulykke kunne skje akkurat her.

– Hovedfokus for evalueringen er håndteringen av selve hendelsen, og vi ønsker å treffe representanter for alle aktuelle parter. Vi vil også evaluere hva som ble gjort for å forebygge, sier direktør Cecilie Daae ved DSB.

Hun påpeker at hensikten med evalueringen er å trekke lærdom, og konklusjonene kan føre til endringer lokalt.
Sysselmann Kjerstin Askholt var ansvarlig for redningsaksjonen, og vil være en sentral kilde til kommisjonen. Flere av etatens ledere vil bli intervjuet av evalueringsgruppen.

– Jeg er ydmyk til at ting kunne vært gjort annerledes eller bedre. Vårt mål er å lære, sier Askholt. Hun presiserer at de ca. 150 frivillige som deltok i redningsaksjonen var med på å redde flere liv. Sysselmannen er veldig glad for deres innsats, samtidig er det et stort ansvar for etaten å la frivillige ha så store roller i et område som kunne blitt rammet av nye ras.


[img10309LFULL]

– Tenkte ikke på skred

Også Lokalstyret håper at evalueringen kan gi lærdom slik at man i fremtiden unngår lignende ulykker.

– Ulykken var dypt tragisk. Begge de omkomne hadde tilknytning til lokalstyret. Vi eide også mange av de berørte boligene, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Tre uker før ulykke hadde lokalstyret øvd på et aktuelt ulykkes-scenario, for å kontrollere at beredskapen var på plass.

– Før ulykken var det uvær, og vi var opptatt av fykende gjenstander. Vi tenkte ikke på skred, sier Saugnes.

Trygg bydel

– Samtidig er det viktig å få frem at Longyearbyen har mange ressurser og vi er gode til å samarbeide. Noe tidstap i redningsaksjonen var det ikke, sier han.

– NVE er nå i ferd med å kartlegge skredfaren i hele Longyeardalen, og deres konklusjoner kan få stor betydning for mange.
–Kanskje må vi tenke stort og planlegge en ny bydel der alle bor trygt, sier Saugnes.

Han ser for seg at dagens bebyggelse i lia vil bli endret. Et scenario er at inntil 80 boliger enten må sikres eller fraflyttes. Da vil nærmere 150 innbyggere berøres. Det er også et økonomisk regnestykke om man skal rassikre lia, eller rive dagens bebyggelse og heller satse på å bygge opp en ny bydel.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!