Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hektisk for Sysselmannen

Forsvunne forskere, isbjørner ved Svea, armbrudd og skuterulykke har gitt Sysselmannen en travel start på helgen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.04.2010 kl 12:04

Sysselmannen fikk natt til lørdag beskjed om at Unis ikke hadde hørt fra fire forskere som skulle være på feltopphold i nordvesthjørnet av Spitsbergen. Forskerne skulle melde fra klokken ti, men ved midnatt hadde ikke Unis hørt noe fra dem.

– Forskerne reiste med skuter. I hvert fall en av dem skulle være godt vant til å ferdes ute, forteller sysselmannsførstebetjent Inge Meløy.

De fire forskerne ble funnet i Ny-Ålesund av leirvakta mellom midnatt og klokken ett. De hadde bare glemt å melde fra om hvor de var.

Isbjørner i Svea

I sekstiden i morges fikk Sysselmannen melding om at tre isbjørner, en binne og hennes unger, hadde slått seg ned et par hundre meter fra sentrum av Svea. På grunn av Gruveløpet var det mer folksomt i Svea enn vanlig. Isbjørnene ble skremt vekk med helikopter.

– En pilot fra Store Norske jagde isbjørnene østover i Kjellströmdalen med et lite forskningshelikopter, sier Meløy.

Klokken ti over åtte måtte Sysselmannen likevel dra til Svea med helikopter for å hente en dame som hadde brukket armen. Hun skulle være med i Gruveløpet, men hadde ramlet på glatta.

Skadet på skuter

En kvinne som hadde skadet seg på skuter ble i halv fem-tiden i ettermiddag hentet med helikopter. Sysselmannsførstebetjent Jill Gaustad forteller at kvinnen skal ha kjørt inn i en snøskavl i Barentsburg. Hva slags skade hun har pådratt seg er ikke klart, men hun hadde vondt og pusteproblemer. En lege var med i helikopteret, og kvinnen ble fraktet rett til Longyearbyen sykehus. Kvinnen skal være norsk, og kom til Svalbard for å besøke en fastboende.

Visum

Flyproblemene på grunn av askeskyen fra Island har også ført til at mange ikke har kommet seg fra Svalbard som planlagt. I prinsippet er det ikke krav om visum på Svalbard. Men siden ruteflyene går til fastlands-Norge, må utenlandske statsborgere med visumplikt i praksis ha gyldig visum til Norge. Sysselmannen har derfor også måttet ordne opp i visa som har gått ut.

– Det har vært et jevnt sig med henvendelser, forteller Inge Meløy.


Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!