Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hekne gir seg neste år

Geir Hekne tar i mot Dronning Sonja på Huset i januar i fjor. Høyremannen har vært en bauta i lokalpolitikken i mange år, men varsler nå at han gir seg. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Hekne gir seg neste år

Nestleder i Longyearbyen lokalstyre, Geir Hekne (H) gir seg i lokalpolitikken. Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) har ikke bestemt seg for om hun vil fortsette.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.01.2015 kl 17:53

I begynnelsen av oktober neste år er det lokalvalg på Svalbard. Hvordan lokalstyret ser ut etter det valget er et svært åpent spørsmål, for ingen av dagens gruppeledere vet om de vil stille til valg.

Gir seg
En som allerede nå varsler at han gir seg som lokalpolitiker er Geir Hekne (H), som er nestleder i lokalstyret.

– Jeg har ikke svart nominasjonskomiteen i Høyre ennå, men jeg er neppe noen kandidat. Det å ha full jobb i tillegg til å være politiker og nestleder i lokalstyret tar veldig mye tid. Jeg kjenner at jeg ikke er motivert, og at jeg ikke har kapasitet til å gå på en ny periode, sier Hekne.

– Det er kanskje sunt at noen andre tar over, legger han til.

Svarer ikke
Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) er lite meddelsom når Svalbardposten spør om hennes planer framover.

– Jeg har frist til 1. november med å svare nominasjonskomiteen. Jeg er blitt spurt av partiet, og den tilliten takker jeg for. Å være lokalstyreleder er verdens beste jobb for verdens beste folk, selv om det er krevende, sier Kristoffersen.

– Har du politiske ambisjoner utover Longyearbyen lokalstyre?

– Ambisjoner i politikk for meg er å få lov til å bli valgt til å ta ansvar for befolkningen. Hvor stor befolkning man skal ta ansvar for er jo en helt annen sak, sier Kristoffersen.

I tenkeboksen
Tverrpolitisk Fellesliste (TF) har hatt tre av lokalstyrets 15 medlemmer siste periode. Gruppeleder Kristin Furu Grøtting vet ikke om hun blir med på en ny periode.

– Vi skal ha den diskusjonen nå i oktober. For tiden holder jeg på med å skrive eposter til medlemmene. Hvem blir med? Hvem vil vi ha øverst på lista? Og ikke minst, vil det mennesket som vi ønsker å ha øverst på lista stå der?

Furu Grøtting har betenkeligheter med å fortsette i lokalpolitikken.

– Jeg vet ikke om jeg vil stille om jeg blir spurt. Mye har vært tungt den siste perioden, så jeg er veldig i tenkeboksen. Jeg synes det er slitsomt at man skal mene noe om alt mulig, også ting man kanskje ikke har så lyst til å mene noe om, sier Furu Grøtting.

Uklart
Konsekvenslista (KL) har hatt to representanter i lokalstyret siste periode. Men av helsemessige årsaker kan ikke gruppeleder Jørn Dybdahl si noe om det blir stilt liste til neste år.

Fremskrittspartiet har tidligere vært representert i lokalstyret, men tidligere representant Roy Albrigtsen har ikke hørt noe om at det skal stilles liste om et år.

– Jeg har ikke hørt noe om det, og jeg er uansett ikke aktuell på den lista, sier han.

Venstre om
Et parti som definitivt stiller i neste års lokalvalg i Longyearbyen, er nystiftede Venstre. Partileder Trine Schei Grande og nestleder Ola Elvestuen har vært på besøk i Longyearbyen, og signalistert at det er ønskelig med lokal representasjon.

– Hvem som blir på topp på den lista vi stiller er foreløpig uklart, men vi stiller. Tidligere har vi antydet at vi skulle samarbeide med andre om ei liste, men nå ligger det an til at vi stiller egen, sier Oddmund Rønning i lokallaget.

Partiprogrammet er ikke klart ennå, men Rønning har en god idé om hva det kommer til å inneholde.

– Det blir å jobbe for framtidsrettede energiløsninger for Longyearbyen, og for fortsatt kullproduksjon, sier Rønning.

Nøkkelord

Longyearbyen lokalstyre

15 lokalpolitikere sitter i Longyearbyen lokalstyre. Etter siste valg ble mandatfdordelingen som følger:
• Arbeiderpartiet: 7 representanter
• Høyre: 3 representanter
• Tverrpolitisk Fellelsliste: 3 represen­tanter.
• Konsekvenslista: 2 representanter.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!