Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Heiv seg rundt etter lekeplass-kritikk

Hinderløypa utenfor Longyearbyen skole fikk mange anmerkninger da Lekeplassinspektøren gikk igjennom lekeapparatene i Longyearbyen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Heiv seg rundt etter lekeplass-kritikk

Rapport avslørte store feil og slitasjer på lekeutstyret i Longyearbyens barnehager og skole.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.11.2013 kl 12:27

Eksterne inspektører gikk i september igjennom lekeutstyret i uteområdene til barnehagene og skolen i Longyearbyen. Resultatet er tydelig:

Lekeutstyret til Kullungen barnehage, Longyearbyen barnehage og Longyearbyen skole får tilstandsgrad 2, som tilsvarer «store feil/slitasje». Polarflokken barnehage får tilstandsgrad 1, som tilsvarer «moderat eller middels feil/slitasje». 14 av avvikene går inn under kategorien «fare for meget alvorlig helseskade», såkalte A-avvik (se boks), som for eksempel kvelning eller hodeskader.

– Alle A- og B-avvik skal vekk- A-avvikene har vi ordnet opp i allerede, og alle B-avvik som ikke går på fallhøyde er også rettet opp. C-avvikene vurderer vi fortløpende i dialog med Lekeplassinspektøren og styrerne i barnehagen, sier eiendomssjef Morten Langerud i Longyearbyen lokalstyre.

– Mange av de mest alvorlige anmerkningene handler dessuten om snorfester. Det er viktig at vi fjerner dem, men samtidig finnes det nesten ikke snorer på dagens barneklær, legger han til.

Jevnlige kontroller
De ansatte i barnehagene har daglige gjennomganger av lekeområdet for å fjerne fremmedlegemer og visuelt kontrollere apparatene. Dessuten tester vaktmesteren apparatene hver uke. Én gang i året kommer Lekeplassinspektøren for å kontrollere området grundig.

– Mange som har vært her i flere år, ser ikke nytten av disse inspeksjonene. Men hvis det skjer noe, må vi kunne dokumentere at ulykken var nettopp en ulykke, og ikke noe som skjedde på grunn av lekeapparatene.

Langgerud mener at det er trygt å la ungene bruke uteområdene på skolen og i barnehagene.

– Ja, det er det. Ellers hadde alt vært stengt. Det har bare blitt bedre for hvert år, og er enormt mye bedre enn for fem år siden, sier Langerud.

Dugnad
Svalbardposten kjenner til at det ikke har vært en strukturert oppfølging av lekeplassutstyret før 2011, da Lekeplassinspektøren hadde sin første kontroll. Mange av apparatene er satt opp eller bygd på dugnad uten den nødvendige fagkompetansen på lekeapparater.

– Dette er tredje året med kontroll. Ble ikke flere av disse avvikene oppdaget i fjor, eiendomssjef Langerud?

– Noen har man sett tidligere og noen er nye. Så lenge lekeapparater er i bruk vil det alltid komme nye avvik av forskjellig grad, og vi har tett dialog med Lekeplassinspektøren når det oppdages nye. Alle alvorlige avvik utbedrer vi med en gang, sier Langerud.

Fallsand og gummimatter
Hvert år stenger Bydrift av en av barnehagene for å drive utbedring. I år var det Longyearbyen barnehage som fikk ansiktsløfting for halvannen million kroner. Alle A-avvikene er nå i orden. De B-avvikene fra rapporten som ikke er ryddet opp i, handler om fallunderlag.

– Det er et vanskelig tema på Svalbard. Vi prøver å løse det med å fylle på med fallsand eller legge på gummimatter. Vi har nytte av sand eller gummimatter som fallunderlag 30-40 prosent av året, på fastlandet er det rundt 50 prosent. Men alt blir til slutt hardt av is og snø, og sånn er det bare, sier Langerud.

I år er til sammen 30 tonn fallsand, som er en finere type sand enn den i sandkassa, fordelt i alle barnehagene.

– Å forvalte lekeapparater er en balansegang. For eksempel på skolen er det barn fra 1. til 10. klasse, og de har veldig forskjellige forutsetninger. Vi må sikre uten å ødelegge utfordringene, sier Langerud.

Se bildet større

Lekehytta ved Longyearbyen skole har fått nye planker. Bydrift vurderer om den skal fjernes eller om det skal bygges en ny. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

I klatretårnet i Kullungen har farlige åpninger blitt avblendet og det er montert plexiglass for å hindre klatring. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!