Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Heiet fram Obama

Godt over 20 personer møtte opp hos Brennan Purtzer i Vei 306 for å følge det amerikanske presidentvalget på storskjerm. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Heiet fram Obama

Med stinn brakke og CNN på veggen, heiet amerikanske Brennan Purtzer Obama fram til seier natt til onsdag.

Tekst:

Publisert:

– Jeg hadde ikke kunnet sove, selv om jeg ville det, sier Brennan Purtzer (30).

Dermed inviterte amerikaneren likegodt hele Longyearbyen til å følge president­valget fra hybelen sin i Vei 306 natt til onsdag. Purtzer bød gjestene på hamburgere og amerikanske valg­sendinger på hybelveggen. Rundt 25 lokale møtte opp for å følge valgsendingene fra USA sammen med ham.


Full Obama-støtte

Da Svalbardposten var innom valgvaken ved 01-tida, var stemningen god og spent. Samtlige frammøtte heiet på Obama, ingen støttet Mitt Romney.

– Jeg har ikke fått stemt selv, men jeg heier helhjertet på Barack Obama, sier verten.

– Hva gjør du om Romney vinner?

– Det kommer til å være et helt irrelevant spørsmål når avisen kommer ut, svarer Purtzer.

Og han fikk rett. Relativt tidlig på natta ble det klart at den sittende presidenten får en ny periode. Da Svalbardposten gikk i trykken onsdag kveld, hadde Obama sikret seg 303 valgmenn, godt over de 270 som trengs for å vinne valget.

Purtzer har vært aktiv i amerikansk politikk tidligere, og jobbet for Demokratene under sist presidentvalg i 2008. I 2010 var han også kampanjeleder for demokraten Raymond Lutz, som kjempet om en plass i Representantenes hus.

– Dette er første gang jeg sitter på sidelinja, jeg har virkelig reist så langt unna presidentvalget som det lar seg gjøre, ler 30-åringen.

– Hva synes du om oppmøtet?

– Det er helt fantastisk, og jeg er overveldet over at så mange ville dele dette med meg. I USA sier folk gjerne at de kommer, men så dukker de aldri opp. På Svalbard dukker faktisk folk opp, og det er gøy, sier Purtzer.


– Helse er viktig

Verten mener helsepolitikk blir den viktigste saken i amerikansk politikk framover. Selv om Obama har fått innført sin mye omtalte helsereform, mener Purtzer hjemlandet ennå har en lang vei å gå.

– Min far jobbet i forsvaret og fikk etter hvert varige skader på grunn av sennepsgass. Siden han var syk, fikk han ikke helseforsikring. Min mor fikk til slutt ordnet helseforsikring til ham siden hun jobbet på et sykehus. Men hun måtte ha to heltidsjobber for å kunne betale forsikringen, og det stjal min mor fra barndommen min, sier Purtzer.


Tolv amerikanere

Han kom til Norge og Oslo i sommer og flyttet videre til Longyearbyen for to måneder siden. Nå holder han på å lære seg norsk og jobber som drosje­sjåfør i Svalbard Maxi Taxi.

– Jeg trives godt her, og se bare nå. Her har jeg 25 nye venner i hybelen, sier Purtzer.

Ifølge Svalbard likningskontor, bor det tolv amerikanere på Svalbard. Flere av dem var til stede på valgvaken, blant annet Unis-studentene Wesley Farnsworth (25) og Sara Cohen (24). Begge støtter Obama.

– Jeg er overrasket over at alle her i Norge er så interesserte i det amerikanske valget. Det er kult å se, sier Cohen som kommer fra Alaska.

Farnsworth kommer fra delstaten Vermont på østkysten av USA. Han har selv stemt på Obama og viet Mitt Romney få tanker.

– Jeg er spent, men jeg har ikke innstilt meg på noe annet enn at Barack Obama får fire nye år, sier han.

Det slipper han også. Barack Obama fortsetter som amerikansk president fram til 2017.

Se bildet større

Amerikanerne Wesley Farnsworth (25) og Sara Cohen (24) er overrasket over den store, norske interessen for presidentvalget i hjemlandet. De støtter begge Barack Obama. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Se bildet større

Det er tolv amerikanske statsborgere i Longyearbyen. Brennan Purtzer er en av dem. Han bød gjestene på hamburgere og annen amerikansk mat. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Se bildet større

Takket være web-tv og projektor, kunne deltakerne på valgvaken følge CNNs valgsendinger utover natta. Verten forklarte resultater og vippestater underveis. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!